27.6.15

Crème brulée




Väikeõde lõpetas sel kevadel põhikooli ja minul oli au perekondlikule pidustusele magustoit valmistada. Tähtis sündmus nõudis midagi eriti head, nii et ütlesin oma printsessile, et ta võib valida ükskõik mis magustoidu maailmas, ning selle ma talle ka teen. Loosi võitis klassikaline crème brulée ehk eestipäraselt brüleekreem. Nii suurt kogust (20 !!)  korraga (ja veel esimest korda !!) teha võttis alguses küll natuke seest kõhedaks, aga kreemid tulid tõeliselt hõrgud ning maitsesid kõigile. 

Siin toon retsepti poole, ehk 10 portsjonvormi kogustega, sest eeldan, et terve mõistusega inimesed tavaliselt nii suurt brüleetamist kui mina ette ei võta. 



Brüleekreem

kümnele
  • 10 munakollast 
  • 5 dl piima
  • 5 dl rõõska koort 
  • 200 g suhkrut
  • 1 tl vaniljekaunapastat või 1 vaniljekaun
  • brüleekihi jaoks u 7 tl suhkrut
  • kaunistuseks värskeid marju, piparmündilehti jms

Löö 20 munakollast kaussi. Lisa suhkur ning klopi kergelt vahtu. Kuumuta piim ja rõõsk koor potis koos vaniljekaunapasta, või kui kasutad kauna, siis vaniljekaunast välja kraabitud seemnete ja kaunaga peaaegu keemiseni. Võta kaun välja ning nirista segu peene joana munakollasevahu sekka, samal ajal hoolega vispeldades, et munakollane kuuma vedeliku mõjul tükki ei läheks. Koori vaht, et magustoitude pind ikka sile jääks ning jaota segu kas klaasist või keraamilistesse ramekin'idesse. 


Tõsta vormid ahjupannile ning vala nende ümber umbes poole vormi kõrguseni kuuma vett. Küpseta vorme vesivannis 160 kraadi juures umbes 60 minutit. Kui kardad, et kreem võib pealt pruunistuda, võid ahjuplaadi ka fooliumiga katta. 


Lase magustoitudel avatud ahjuuksega jahtuda. Kreem peaks olema pealt tahe, aga natuke võdisev. Jahtunud vormid kata kile või fooliumiga ning lase külmkapis üleöö seista. 




Serveerimiseks puista kreemile õhuke kiht suhkrut ning kuumuta see leeklambiga karamelliks. Kui sul leeklampi kodus ei ole, siis saab sama efekti ka vorme ahjus grillreziimil ülemisel siinil 1-2 minutit pruunistades, aga vaata ette, et kreem liialt ei soojeneks. Brüleekreemi serveeritakse külmalt, nii et lusikaga saaks juba tahenenud karamellkihi katki lüüa. Kaunista meelepäraselt, näiteks värskete marjadega, ning naudi! Mina kasutasin maasikaid, piparmündilehti ning Kalevi uudistoodet greip tumedas šokolaadis (täitsa ostmist väärt). 

Iga kord, kui ma brüleekreemi karamelli katki teen, tuleb silme ette pilt õhukese jääkirmega kaetud lompidest, kuhu lihtsalt peab sisse hüppama, et jää katki lüüa. Oeh, laste täiskasvanute rõõmud... ;)


Maiustamise kõrvale Airi nukker, aga kui ilus mänguväljakulaul.  

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar