16.7.15

Virsikukompott vaniljega


Praegusel välismaiste luuviljade kõrghooajal peaks peale mooside-kookide vorpimise ja värskelt puuviljade söömise ka kompotiteo ette võtma. Konservvirsikuid söövad eestlased ju talvel päris tihti, kevadpühadest ja kohupiima-pashahooajast rääkimata! Selle asemel, et järgmine kord metallkonserv lahti kangutada, oleks ju nii tore hoopis enda moosiriiulilt üks virsikukompott haarata. 

Kompoti jaoks vali pigem tooremad ja kõvemad virsikud, et nad ka siirupis seistes oma tekstuuri ei kaotaks. Retseptis on kogused 600 grammi puuvilja kohta, aga soovitan korraga vähemalt paar kilo sisse teha, kui piisavalt suurt potti on. Kompott on hea nii kohe söömiseks kui ka hoidistamiseks.




Virsikukompott

  • 600 g virsikuid (kivideta kaal)
  • 2 dl vett
  • 200 g suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 2 tl vaniljesuhkrut
  • 1 laimi või poole sidruni mahl

Lõika virsikud meelepärasteks tükkideks ja pane vee, suhkru, vanilje ja laimi- või sidrunimahlaga potti. Mina lõikasin puuviljad pigem õhukesteks sektoriteks, et nad pärast purgis vähem ruumi võtaksid. Eks poolikud virsikud, nagu tavaliselt konservides, on ka ilusad, aga kui söömiseks läheb, peab ju neid niikuinii suhu mahtumiseks lõikama. Praktilisus võitis. ;)



Kuumuta potitäis keemiseni ja keeda madalal tulel umbes 10 minutit, kuni vedelik on siirupine ja virsikud värvi muutnud. Riisu tekkinud vaht, kui soovid kompotti hoidistada ning pane virsikud koos vedelikuga steriliseeritud purkidesse. Kui teed kompoti kohe söömiseks, ei pea vahtu pealt koorima. 


Serveeri näiteks vaniljejäätise, kohupiimakreemi, maitsestamata jogurti või pannkookidega. Mm... Viib keele alla! 


Mis veel tore oli, on see, et virsikud muutsid kuumutades värvi! Algselt suhteliselt heleda viljalihaga virsikud läksid potis sügavkuldseks. Kui nüüd mõelda, siis konservist tulevad ka ju alati üht sama tumekollast värvi viljad välja. Eks siin mingi loogika vist on..

Kompotiteo kõrvale kuula asjakohast Stranglers'i laulu Peaches.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar