31.8.15

Tumedad ja heledad martsipani-šokolaaditrühvlid ja lihtsad nugatikommid


Viimasel ajal on vist kõik eestlased kalendrisse piilunud ja taibanud, et kiirelt tuleb veel (iga päev) suvepidusid korraldada ja viimaseid õuesolemiseks sobivaid õhtuid ära kasutada. Lisaks veel kõik vabaõhuüritused-kontserdid-konverentsid-teatrietendused, kuhu tahaks jõuda. Ja kõige selle otsa veel need sõbrad-tuttavad, kellel suvelõpul sünnipäev on ning kes ka tahavad osad õhtud endale broneerida. Ja lisaks veel kõigele sellele on september ikka see kuu, kui alustatakse uusi õpinguid, vahetatakse tööd või elukohta. Nii et ports soolaleibasid ja ärasaatmispidusid ka veel kõige eelmainitu sekka. Nii et tundub, et kõik maailma plaanid on kontsentreerunud augusti lõppu ning kodus liiga pikalt ei saagi olla. 


Oh seda magusat kiirustamist. Tegelikult ma ju naudin sellest iga hetke, et mind kutsutakse siia-sinna ja et on, mida teha. Külmkappi pole küll mõtet liiga lühikese säilivusajaga sööke osta, sest niikuinii olen ma enamus aega jooksus. Aga õnneks saab oma köögiminutid kätte näpistada ka head-paremat külla kaasa tehes. 



Need kolmed kommid läksid minu kalli vanaema sünnipäevalauale. Tahtsin midagi martsipaniga teha ning väike guugeldamine viis Odense lehele, kust tumedate ja heledate martsipanikommide retseptid mõnede mugandustega pärit on. Nugatikommid läksid tegemisse puhtalt selle pärast, et leidsin poest jälle nugatimassi! Retsepti nendel eriti ei olegi, tegu on lihtsalt šokolaadi kastetud nugatipallidega, mis aga oma lihtsuses maitsevad väga väga head. Mõned aastad tagasi tõi Odense oma nugatit ka Eesti poodidesse, aga millegipärast kadus see koos kookosmassi ja pistaatsiamartsipaniga meie lettidelt suhteliselt kiiresti. Nüüd on aga poodides jälle nugatit näha, nii et käed trühvleid veeretama!


Muide, paar toredat sõna nugati kohta ka. Ehk siis uudishimulik mina tegi oma kodutöö sõbra Interneti abiga ära ja tahab nüüd oma uusi teadmisi jagada. Kui paljudes riikides mõeldakse nugati all tervete pähklitega valget mee, tuhksuhkru ja munavalgega tehtud segu, nagu Hispaania turrón, siis minu jaoks on nugat ikka Fazeri Wiener Nougat' kommide moodi kreemjas šokolaadi-pähklimass. Heal lapsel mitu nime ja pehme pähklinugati oma oli algselt gjanduja, Piemontest pärti karnevalitegelase nimi, kes armastab veini, süüa ja naisi. Umbes 200 aastat tagasi hakati nimelt Itaalias šokolaadile pähklipastat lisama, et Napoleoni impordimaksude tõusu tõttu tekkinud kakao- ja seega ka šokolaadidefitsiiti leevendada. Ja kelle nimi heale asjale ikka paremini sobiks kui elunautleja oma. Laiemalt tuntud nimi nugat tuleb väidetavalt aga kas ladina keelest nux gatum ehk pähklikook, või prantsuse keelest tu nous gâtes ehk sa hellitad meid ära. Minu hellitas see pähklikook küll esimesest silmapilgust ära ja ma mäletan, et kui väljamaalt Soomest külalised sattusid Wiener Nougat' kommikarbiga külla tulema, siis oli see üks õnnelik päev. 
  

Tumeda šokolaadiga martsipanitrühvlid

20 trühvlit

170 g tumedat šokolaadi
100 g martsipani, vähemalt 50% mandlisisaldusega
1 sl Vana Tallinna likööri
40 g 35% rõõska koort
paar sl magustamata kakaopulbrit kommide veeretamiseks


Riivi martsipan, murra šokolaad tükkideks. Pane koor, martsipan ja šokolaad veisvannile ning sulata massi madalal tulel pidevalt segades, kuni segu on ühtlane. Selleks läheb umbes 5-10 minutit. Võta pott tulelt, sega sisse Vana Tallinn ning pane trühvlimass külmkappi jahtuma. Jahtunud segust vormi käte vahel trühvlid ning veereta neid kakaopulbris. Ilusaima tulemuse saad, kui veeretad komme kaks korda, lastes neil kahe veeretamise vahel umbes 5 minutit puhata. Niiske šokolaadimass teeb esimese kihi nn märjaks ning alles teine kiht jääb ilusalt matt. Pane kommid trühvlivormidesse ning hoia kuni serveerimiseni jahedas. 


   
Valge šokolaadiga martsipanitrühvlid

20 trühvlit

150 g valget šokolaadi
100 g mandlimartsipani
1 sl koorelikööri, näiteks Baileys't
40 g 35% rõõska koort
u 0,5 dl kookoshelbeid katmiseks 


Murra šokolaad tükkideks ning riivi martsipan. Kuumuta koort, martsipani ja šokolaadi vesivannis nõrgal tulel pidevalt segades, kuni mass on ühtlane. See võtab umbes 5-10 minutit aega. Võta kauss tulelt ja sega sisse liköör. Lase segul natuke jahtuda ning siis pane umbes pooleks tunniks sügavkülma. Vormi külmast segust käte vahel pallid ning veereta neid kookoshelvestes. Pane kommid trühvlivormidesse ning hoia kuni serveerimiseni jahedas. 


 
Nugatikommid

u 20 kommi

200 g nugatit
u 70 g tumedat 70% šokolaadi katmiseks

Lõika külmkapikülmast nugatist viilud ning vormi neist käte vahel pallid. Nugat sulab suhteliselt kiiresti, nii et tuleks pigem kärme olla. Laota pallikesed ühe kihina ja üksteisele vastu minemata alumiiniumiga kaetud alusele ning pista pooleks tunniks sügavkülma. Sulata vesivannil šokolaad. Võta nugatipallid külmast ning kasta kahe kahvli abiga šokolaadi. Jäta hõbepaberile hanguma. Pane tahenenud glasuuriga kommid vormidesse ning hoia kuni serveerimiseni jahedas. 




Komme degusteerides sai jälle kinnitust fakt, et maitsed on erinevad. Meie 10pealises seltskonnas leidus kõigile kommidele õiget publikut. Suurimatele maiasmokkadele ja pigem naistele maitsesid valged kommid kõige rohkem. Neis oli ka martsipani enam tunda kui tumedates ja kooreliköör andis kommidele täpselt selle vajaliku punkti i peal. Minule isiklikult ja paarile teisele tumeda  šokolaadi fännile meeldisid pealt kakaopuruga pigem mõrud ja vähem magusad tummised tumeda šokolaadi, martsipani ja Vana Tallinnaga trühvlid. Nii mitmegi lemmikuks osutusid aga hoopis klassikalisema maitsega nugatikommid. Kui ma nüüd mõtlen, siis jagunesimegi me kommieelistuste järgi umbes võrdselt kolmeks. Ja järeldusena öeldi mulle, et edaspidi vähem kui kolmesid erinevaid trühvleid ei saagi peole kaasa teha. :D


Kõlarisse N'To remix Scar Tissue'st. Kui ma tavaliselt olen ikka lugude originaalversioonide poolt, siis nende ees müts maha, pole paha, poisid!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar