12.9.15

Aroonialiköör


Kurtsin just siin postituses maailmale oma nukrat saatust, et linnud sõid kõik arooniad kodupõõsa otsast ära ning et sel aastal ei tulegi napsutegu, kui sõber sotsiaalmeedia appi tõttas! Minu üleskutse oma koduakendest välja vaadata ja põõsaid takseerida kandis marja ja juba järgmisel hommikul jõudis kotitäis musti arooniaid minuni. Egas midagi, müts maha, Facebookist on ikka kasu ka! :)



Järjest rohkem on juttu, et hilissuvine-sügisene hoidistetegemine ei pea piirduma vaid moosi-mahlakeetmise, hapukurgistamiste ja vürtsikate tšatnide purki panemisega. Marjad sobivad hästi ka pudelisse. Suhkur ja kange alkohol seltsi ning juba mõne kuu pärast on maitsev koduliköör valmis! Ja need marjad, mis pärast vedeliku tarbimist alles jäävad, sobivad ideaalselt (suurinimlaste) magustoitudesse. 


Tuleb välja, et 21 marja kaalub...

Aroonialikööri olen ka varem teinud ning see maitseb õite hea. Natuke meenutab ta oma mõrkjashapususega minu meelest mustasõstralikööri. Eks värv annab ka oma osa. Sel aastal mõtlesingi alguses lisaks arooniatele ka musti sõstraid likööriks villida, aga lõpuks võitsid selle supermarja head omadused ning mammud läksid hoopis külma hommikusöökide peale panemist ootama, mitte viinaloputusse. Lihtsalt hakkas kahju kõigest sellest C-vitamiinist ja tuhandest muust kasulikust asjast, mis muidu kaduma läheksid. :D Arooniaid lennutan ma pudelisse aga hoopis kergema südamega. 


Ega siin erilist retsepti ei olegi, teen nii, nagu juba aastasadu eestis on tehtud. Ikka üks osa marju, üks osa suhkrut ja üks osa kangemat kraami. Piiritust, kui tahad magusat marjaviina saada, ning 40% viina, kui soovid lõpptulemuseks head kleepekat likööri.




Aroonialiköör
  • 1 osa viina
  • 1 osa suhkrut
  • 1 osa arooniaid
  • paar kuud kannatust

Kõigepealt pese korralikult pudelid, kuhu naps tuleb ning kontrolli üle, kas korgid ikka peavad. Pese ja nõruta korralikult arooniad. Vala pudelisse esmalt marjad, siis suhkur ning viimasena alkohol. Keera/suru kork peale ning loksuta korralikult. Pane pudelid jahedasse seisma ja käi aeg-ajalt neid loksutamas, kuni suhkur on lahustunud. 


Eelmise aastakäigu pudelipõhjast viimane tilk

Lase joogil paar kuud keldris või kapis seista. Vanarahvas olevat arvestanud, et kui arooniate valmimisajal liköör hakkama panna, saab jõuluks hää naps valmis. Nii et kui aknal on neli küünalt põlemas ja toapõrand rohelisi okkaid täis, on liköör valmis joomiseks ja marjad seal sees, oi, kõigeks kõigeks heaks paremaks! 

Eelmise aastakäigu liköörist alles jäänud marjad, maiustamiseks valmis!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar