27.10.15

Kõrvitsa-ananassikarri


Sügisesed õhtusöögid lausa nõuavad vürtse ning kui sõbrad külla tulevad, mis parem asi võiks neid veel uksel kostitada, kui värskeltvalmiva karri tulised aroomid? Mõeld-teht. Patta kukkus sügisene kuldkollane kõrvits ning mahedale eestimaisele tasakaaluks lendas sekka ka eksootiline ananass. Kokku sobivad need kaks sügisevärvides vilja kui sukk ja saabas. Kuigi muidu on karris kasutatud indiapäraseid vürtse, on nii kõrvits kui ka ananass naturaalselt üpris magusad ning vajavad tasakaaluks miskit hapukat. Minul täitis seda rolli taipärane sidrunhein. 


Karritegu ei vaja liigset eeltööd ning valmib pliidil podisedes pea iseenesest, nii et perenaine saab nii kaua külalistega klaasikest veini nautida. Mida veel õndsuseks vaja?


Selliseid suure-poti-roogasid on minu meelest hea serveerida nii, et igaüks saab endale ise tõsta, palju soovib. Külaline on ju kuningas! Kõrvale serveerisin lisaks riisile valmiskujul ostetud naan-leibu, Ühendkuningriigist kaasa toodud. (Selline turist siis olen, silmad särama mitte suveniiri- vaid toidupoes...) Pakis olid nad kahekaupa, tahtsid ainult veidi pealt veega niisutamist ja ahjus 6-8 minutit soojenemist. Olid head küll, aga ega päris naan'i vastu ei saa. Kel huvi, siis sarnaseid olen näinud Eestis müügil Marks & Spenceri toiduosakonnas.




Kõrvitsa-ananassikarri

kuuele
  • 2 sibulat
  • praadimiseks õli
  • 1 tšillikaun või kuivatatud tšillit vastavalt sööjate rinna rasvasusele
  • 1 tl garam masala't
  • 1,5 tl kurkumit
  • 1 sl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 loorberileht
  • 1 kuhjaga tl kuivatatud sidrunheina
  • 1-2 sl jahvatatud ingverit või pöidlasuurune jupp riivitud ingverit
  • 1 kaneelipulk
  • 1 tähtaniis
  • 4 dl kuuma vett
  • soola
  • musta pipart
  • (1 sl suhkrut)
  • u 2 kg kõrvitsat (puhastamata kaal)
  • u 1,5 kg ananassi (puhastamata kaal)
  • 400 ml täisrasvast kookospiima
  •  serveerimiseks aurutatud basmati riisi, naan-leibu, hakitud värsket koriandri, hakitud tomatit

Koori ja haki sibul. Puhasta ja lõika kõrvits ning ananass kuubikuteks. Prae sibul õlis kuldseks ning tõsta kõrvale. Pese pann ja rösti kuival pannil vürtse, kuni nad on aromaatsed. 



Tõsta sibul vürtside juurde. Lisa tšilli, kõrvitsakuubikud ning kuum vesi. Kuumuta pannitäis keemiseni, siis keera kuumus maha, maitsesta soola ja pipraga ning lase kümmekond minutit podiseda. Lisa ka ananassikuubikud ning hauta madalal kuumusel veel 5-10 minutit. Lisa vajadusel veidi suhkrut - olenevalt kõrvitsa ja ananassi magususest vajab magusa-hapu tasakaal sättimist. Viimasena lisa potti kookospiim, lase keema ning timmi maitse sobivaks. Serveeri riisi ja naan'ide, värske koriandri ja hakitud tomatiga. 


Juhtus sel korral nii, et tekkis spontaanne võistlus "Kelle taldrik on ilusaim", mille ovatsioonidega võidu sai minimalistlik asetus nimega "Peen restoran". 


Oh jeesus, nagu B-klassi India resto menüü, kus pildid roogade kõrval! 
 

Teemakohane "Salam e Ishq" ka. 
Kes No99 "Periklest" mäletavad, need teavad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar