8.10.15

Porgandimüsli


Kas keegi teab, mis sõnavärdjas on lumekruup ja kas see ongi nüüd eesti keeles aktsepteeritav? Kui ma esimest korda seda moodustist Postimees online'is kohtasin, siis ei pööranud ma sellele suurt tähelepanu, sealt leiab ju kõike. Aga et ka ERRi uudistes see uudisliitsõna kostus, pani ikka pead vangutama. Kui juba lumehelbed ja raheterad on, siis sobivad neile seltsi lumekruubid  ka? Kas varsti ilmestavad meie taevalaotust ka lumetangud? Lumejahu? Ja kui veel eriti hästi mätsib, siis lumepallide asemel lumekuklid? Ja kolm lumeleiba üksteise otsa pannes saad lumepätsimemme? Elagu teraviljakuu! (Ärge minust valesti aru saage! Toiduliidu kampaania, kus väärtustatakse täisteratooteid, on ainult kiiduväärt ja igati pooldan ma ka 2015 kui rukki-aastat, aga ega ma siis lund tarbima jookse...)



Aga jah, kuniks tali veel taevas, jäävad tangud-kruubid minul köögikappi. Kapist tulevad välja ainult helbed, ikka need kaera. Ja lendavad sinna, kus lumehelbed küll ellu ei jääks.

Porgandikook maitseb? Hommikuti müslit tahad? Pool tundi ahju ees viitsid istuda? Siis tee üks korralik laar porgandimüslit! Ei teagi kuidas ma varem selle peale ei ole tulnud, et porgandit müsli sisse susata. Käib ta ju ka kõigi nn jõuluvürtsidega, mis ma tavaliselt müslidesse segan, hästi kokku, ja rosinatega on porgandil ka sõbralikud suhted. Kui porgand peene teraga riivida, siis küpseb ta ahjus igati võrdseks kõigi marjakrõpsudega, mida uhkelt hommikuhelvestesse segatakse. Nii et ka sealt kandist anti roheline tuli. Imehea igal juhul! 


Porgandimüsli

  • 400 g täistera lumekaerahelbeid
  • 1 dl porgandimahla või 0,7 dl porgandimehu + 0,3 dl vett
  • 1 kuhjaga sl suhkrut
  • 1 sl mahedamaitselist õli
  • 1 porgand
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
  • peotäis väikeseid rosinaid

Lahusta suhkur porgandimahlas. Sega mahl ja õli kaerahelvestega. Lisa ka peenelt riivitud porgand ja maitseained. Sega korralikult läbi, et kõik helbed seguga kokku saaksid ja jäta vähemalt veerand tunniks seisma. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning rösti helbeid 170 kraadi juures umbes pool tundi, kuni müsli on krõbe. Sega 2-3 korda ääre poolt helbeid keskele, et segu ühtlaselt röstuks. Pese rosinad voolava vee all ja jäta sõelale nõrguma. Kui müsli on valmis, sega rosinad helvestesse ja jäta müsli ahjuplaadile jahtuma. 

Naudi nagu porgandikooki hommikusöögi kujul tavaliselt. ;) Hommikuseks aeglaseks äratuslauluks Peter Paul & Mary "Leaving on a Jet Plane".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar