2.10.15

Šokolaadi-banaani-pähklirullid


Retseptide ja nende muutmise suhtes olen ma igati tolerantne. Ei ole midagi kivisse raiutud ja nii äärmused kui ka kuldne kesktee on kõik oma heade ja veadega. Ühelt poolt meeldib mulle, kui keegi töötab välja alati õnnestuva retsepti ning seda siis näpuga järge ajades tehes saan täpipealt oodatud tulemuse. Teisalt on aga ka tore kööki minna, külmkapiuks lahti tõmmata ja mõelda, nii-nii.. mis meid siis täna ees ootab, ja lõpuks millegi nii heaga valmis saada, et peab üles kirjutama. Samas, ega ainult äärmustes tore elada ei ole ja täiesti poolt olen ka juba töötavat ja maitsvat retsepti vastavalt soovile-vajadusele-olemasolevale tuunida. Katsetamine on ju alati tore. Ei juhtu minu köögis kunagi, et näiteks kaks smuutit tuleksid samasugused või et köögiviljasupil iga kord sama palju porgandit sees oleks. Noup. 

Samas, küpsetiste puhul on tihti ikkagi parem retseptiraamatusse kiigata. Entusiastlikult niisama asju kokku kaussi tõstes on ikka päris khmm.. huvitavate koogilaadsete toodetega ka siin elus hakkama saadud. :D



Sel korral läks täpselt nii, et tahtsime teha üht lollikindlat head retsepti, aga kuna vajaminevad ained olid üllatuslikult kodust otsa saanud, muutsime käigu pealt plaani. Uus retsept sai aga nii hea, et väärib kirjapanemist. Nimelt oli meil valmis magus pärmitainas ja tahtsime teha kaneelirulle. Võid aga, mida tavaliselt on ikka alati ju mitu pakki külmikunurgas ootamas, oli alles täpselt 25 g. Kõik teavad, et kuiv kaneelirull on kõige mõttetum asi üldse ja parem juba asi pooleli jätta, kui mittepiisava koguse võiga. Improviseerisime siis täidise "massiks" juurde banaani ja kus juba banaan, seal ka šokolaad ning ka mandlipuru ei saanud jätta sinna sisse segamast. Mõned kiiremad liigutused köögikappides ja rullikesed veeresid lauale!  



 
Šokolaadi-banaani-pähklirullid
  • 1 kogus (ehk 25 g pärmist) magusat pärmitainast (siit)
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 1 suur või 2 väiksemat väga valmis banaani
  • 25 g võid
  • 1 sl pruuni suhkrut
  • 100 g purustatud mandleid
  • 1 munakollane määrimiseks

Valmista pärmitainas nagu siin kringlipostituses ja jäta sooja kohta kerkima. Sulata kas vesivannil või potis või mikrolaineahjus või ja sega sisse peenelt tükeldatud šokolaad. Jäta jahtuma. Nii sulab enamus šokolaadi võiga ühtlaseks, aga jääb ka suuremaid tükke, mis pärast saiakestes väga mõnusad on. Purusta kahvliga banaan püreeks ja lisa šokolaadile. Sega sisse ka suhkur ning mandlipuru.

Tainas või orkaan?

Rulli kerkinud pärmitainas jahusel laual piklikuks ristkülikuks. Määri täidisesegu ühtlase kihina taignale ning rulli laiemast äärest kokku. Lõika rull kas noa või kääridega umbes 2 cm paksusteks viiludeks ning laota nad lapiti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri saiakesi lahtiklopitud munakollasega ning lase soojas kohas umbes pool tundi kerkida. Küpseta saiakesi 200 kraadi juures umbes 12-15 minutit, kuni rullid on pealt helekuldsed. Lase veidi jahtuda. Saiakesed jäävad eriti pehmed, kui hoiad neid pärast ahjust väljavõtmist rätiku all, mida piserdad veidikese veega. 




Kuigi saiakesed on ka ahjusoojalt väga maitsvad, tuleb nii banaani kui ka pähkli maitse täidises esile jahtunult. Ja nagu alloleval pildil näha, siis meie peres osatakse taigna-täidise viimase kasuks olevat suhet hinnata. 

Kõrvailuks ühe parima introga laul ehk Hearti "Crazy on you".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar