20.10.15

Spinati-kikerhernepallid


Mida teha, kui juhtub iga tubli suvikorilase õudusunenägu ja külmkapp, mille küljes ka sügavkülm, otsustab sussid püsti visata? Ja seda oktoobrikuus, kui just kõik jääkapi sahtlid-riiulid on pilgeni marjakarpe täis topitud? ...Silme eest jooksevad läbi kõik need tunnid metsasamblas pohla-mustikaküürutamist ja sõstrapuhastamist, vaarikanoppimist ja maasikalõikumist (maasikate korjamisau jätsin sel aastal turutädidele). Kenad karbid reas, pilgeni suvevitamiine täis, pimedaid talvehommikuid ootamas. Ja vaikselt lähenev Suur Sula. Mida teha? "Jääaja" filmi olete ikka näinud? Mida teha? Osad põgenevad, osad paanitsevad, osad löövad käega. Mida teha? Mu ühel tuttaval läks nii eelmisel aastal, et pidi terve jääkapitäie minema viskama, kuna kapp oli üksinda kodus otsad andnud ja perenaine-peremees said liiga hilja jaole, et midagi veel päästa oleks andnud. ("Üksinda kodus". Mis nende filmivihjetega täna on? :D )


Mida teha?


Õnneks hakkas meil kapp ülevalt, tavalise külmiku osast sulama ja saime paar tundi ajavaru, enne kui ka sügavkülma asemel suur loik tekkis. Helistasin autokiirabisse, mis tund-kaks hiljem saigi transat tulla tegema. Karbid kastidesse, kotid jääkuubikutega, mis veel sulanud ei olnud, ümber, kastid korralikult tekkide-saunalinade sisse ja minek! Gaas põhjas jõudsid kõik karbid õnnelikult teise sügavkülma, kus neile ka ulualust napilt jätkus. Korra võttis ikka kõhedaks küll. Oleksin pidanud kas moosiks kõik need marjad keetma või suuremat sorti koogipeo korraldama. :) 




Uus normaalsuuruses külmik pole meile koju veel jõudnud ning seni peame miniatuurse asenduskapiga läbi ajama. Jääkapi osa on hetkelisel keskmise hotellitoa standardite mõõtu eksemplaril täiesti olemas, no vähemalt munaresti suurune. Aga isegi kasutusjuhendis oli kirjas, et see kõlbab vaid jääkuubikute tegemiseks ja isegi külmutatud köögivilju võib seal 2-3 päeva max säilitada. Nojah, egas siis midagi! Kui spinat on juba poest koju jõudnud, siis peab temast ka miskit head saama!


Kui nii kikerherneist kui ka spinatist olen varem vegan pallikesi täinud, siis seesamiseemnetes paneerisin neid esimest korda. Lisaks heale maitsele ka puhas silmailu laual! Serveeri pallikesi näiteks salatipadjal, liha-kalatoidu kõrvalisena või vormi väiksemad pallid ning paku neid soojalt või külmalt suupistelaual. 



Spinati-kikerhernepallid

neljale
  • 400 g spinatit
  • 400 g kikerhernekonserv
  • 1 purustatud küüslauguküüs
  • 2 sl tatrajahu
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl garam masala't
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • soola
  • pipart 
  • soovi korral veidi jahvatatud tšillipulbrit
  • paneerimiseks heledaid seesamiseemneid

Kui kasutad külmutatud spinatit, sulata see ja prae vesi välja. Värske spinat pese hoolikalt ja kuumuta tilga veega pannil läbi, kuni lehed kokku kukuvad. Pigista neist vesi välja ja haki peenelt. Nõruta kikerhernekonserv või kui kasutad kuivatatud kikerherneid, võta neid samas mahus keedetud herneid. Mulju pudrunuiaga herneid, kuni umbes 2/3 on katki, ülejäänud jäta terveks. Mulle meeldib, kui lõpptulemuses on ka terveid herneid tunda. Lisa spinat, küüslauk, tatrajahu ja sega taignaks. Maitsesta koriandri, garam masala, ingveri, soola, pipra ja soovi korral ka veidikese tšillipulbriga ning sega tainas ühtlaseks. 




Vala seesamiseemned taldrikule. Vormi kätega parajad pallikesed, paneeri neid seesamiseemnetes ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures u 35-40 minutit, kuni pallid on läbiküpsenud ja pealt krõbedad. Maitseb hea nii soojalt kui ka külmalt. 


Kõrvale mängima eesti uut head poppi Noep & "Move".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar