28.1.16

Sõir mee ja kuivatatud sõstardega


Suvine marjahooaeg on ammu möödas ja kaugel ees, aga ega see ei tähenda, et marjad söögilauale ei võiks jõuda. Erinevatel viisidel säilitatud ja hoidistatud marjad tuleks just nüüd välja otsida ning neist miskit head eestimaist valmistada, ja miks mitte mõnes uues põnevas koosluses!


Marjade vitamiine saab talveni säilitada mitmel viisil. Poodides leiab kuivatatud marju kõigis suuruses ja värvides. Kui jõhvikad on juba vanad tuttavad, siis kuivatatud mustikad ja sõstrad on alles viimasel ajal lettidele jõudnud. Teine võimalus on loomulikult marju külmutada. Kes ise sügavkülma pole suvel marju jõudnud varuda, sel aitab jällegi pood hädast välja: sügavkülmaletist leiab nii astelpajusid kui ka põldmarju-vaarikaid. Kindlasti on ka neid tublisid, kes on kompotte või muid hoidiseid teinud, nii et ka keldri purgiriiulid võivad põnevaid leide pakkuda! Nii et ei ole midagi ainult suvekuud Eestis marjade pärusmaa!


 



Sõir ehk kohupiimajuust saab uue hingamise mee ja kuivatatud sõstarde abil. Kui tavaliselt maitsestatakse sõira köömnetega või kevade poole miks mitte ka naatide-nõgeste-karulaukudega, siis lumisesse vihmasesse jaanuarikuusse sobib just mee ja sõstarde kooslus. Kergelt magusa alatooniga juust sobib nii piduauale, veiniõhtu juustuliuale suupisteks või miks mitte ka lihtsalt kääru musta leiva või karaski peale. Minul on siin kirjas näiteks üks tüümianiga keefirikaraski retsept ning üks magusam porgandikaraski oma. Lahja ja valgurikas sõir meeldib kindlasti ka kõigile kaalunumbreid jälgivaile juustusõpradele.





Sõir mee ja kuivatatud sõstardega

  • 400 g lahjat pakikohupiima
  • 600 ml piima
  • 2 muna
  • 2 tl soola
  • 1 tl mett
  • 25 g võid
  • 40 g kuivatatud sõstraid või jõhvikaid

Pese sõstrad voolava vee all, nõruta ja jäta ootele. Sega kohupiim kausis lahti. Kuumuta piim peaaegu keemiseni ning lisa kohupiim. Keera kuumus madalaks, sega läbi ning oota, kuni vadak eraldub, see võtab umbes minutijagu aega. Kollakas vadak tõuseb pinnale ja ülejäänud mass vajub tükkidena põhja. Vooderda sõel marliga ning kalla poti sisu sõelale. Ära peale vajuta, vaid lase juustul omaenda raskuse mõjul nõrguda. Kui osad retseptid soovitavad sõira kuni veerand tundi nõrutada, siis kunagi ütles mu vanaema, kes mulle sõirategu õpetas, et juust peab täpselt nii kaua nõrguma, kui kaua aega sul läheb rahulikult poti pesemiseks ja uuesti tulele panemiseks.



Sulata potis või ja mesi. Lisa nõrutatud kohupiim ja sega ühtlaseks. Klopi kausis lahti munad ja sool ning lisa potti, kogu aeg sõiramassi segades. Kuumuta segades paar minutit ning viimasena lisa potti marjad. Sega läbi ning vala juustumass uuesti marliga vooderdatud sõelale. Lapi marliotsad juustu peale ning tõsta sõir koos marliga meelepärase kujuga külma vee alt läbi lastud kaussi. Kuigi sõira võib ka niisama kaussi panna, meeldib mulle armas pitsmuster, mille marli juustule jätab. Aseta raskuseks peale väike taldrik ning lase sõiral üleöö külmkapis taheneda ja maitsestuda. 




Serveeri näiteks karaskil, mustal leival või suupistetena veinilaual.


Kõrvale muusikat ka: Ratatat & "Loud Pipes".  



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar