6.2.16

Porgandi-ricottapirukas


Kes veel ei teadnud, siis homme, 7. veebruaril on rahvusvaheline roosipäev! Või teiste sõnadega: esimene päev valentininädalas. Eestimaiselt on ikka toredam tähistada sõbrapäeva, kui paarikeste püha, aga vaadates kaupluste purpurseid lette, tundub, et inimese ainuke sõber maailmas on šokolaad. Punases pakis. 


Igal aastal toovad tootjad uusi hooajalisi maitseid lettidele, mis varem või hiljem jälle ära kaovad. Võtame näiteks Kalevi. Jõulukollektsioon, sõbrapäeva erišokolaadid-kommid, millele jooksuga järgnevad juba tibude-munade piltidega pakendid. Ikka uued maitsed sees. Uudishimulik nagu ma olen, tahaksin hea meelega need üllitised ka ise järgi proovida, aga see, et ma suure kommikotiga poest välja tuleksin, on väljaspool küsimust. Eriti kuna liiga magusad kommid mu lemmikud just ei ole ja iga kell eelistan tumedat tavalist šokolaadi trühvlite ja muu asemel. Aga uudishimu on. Ja jääb. Poodi. 


Roosid enne ahju minekut, suurepärases Eesti talveõhtuvalguses

Ma arvan, et on palju teisi minusuguseid, kes sellel põhjusel jätavadki kommid ostmata. Nii et vihje vihje kommimeistritele! Ma olen juba mitu aastat mõelnud, et Kalev võiks uute toodete degusteerimispakke müüa, kus kõik uued tooted esindatud oleksid. Nii oleks näiteks valentinipakis 1 tükike kõigist uutest šoksidest, 1 komm kõiki uusi komme jne. Tavalise piimašoksi ja muud kommid, mis lihtsalt uue hooajalise õiges värvis kuue on saanud, jätaks loomulikult sealt pakist välja. Nii saaks väikesest pakist täpselt aimu, mis mulle endale kõige rohkem maitseb ning vastav päris kommipakk ka sõbrale kinkida. Kuna pakid oleksid väiksed, siis kindlasti ei hakkaks nad tavatoodanguga võistlema - erikujundust ei ole ju tarvis ning ma ei tea kedagi, kes sellise paki ka päriselt kellelegi kingiks viiks. Arvan, et ka ettevõtted, kes oma töötajatele-klientidele ise näiteks jõulude puhul kommipakke komplekteerivad, ei kurdaks. Või kui eraldi pakendamisega ei viitsita tegeleda, siis võiks kas või nn kaalukommidena uusi tooteid müüa, nii et saaksin küsida "Palun mulle seda uut tumedat šokolaadi maasika ja tšilliga 1 ruuduke. Või teeme parem kaks."  


Kui muidu kõik ninnu-nännu, mis 14. veebruariga kokku käib, jätab mu suhteliselt külmaks, siis kuna parajasti oli pirukaidee peas, ma asjaolude kokkulangevust pahaks ei pane. Nii et saab kooki ja moosi ja priimat...


...porgandipirukat! Lillelises võtmes. ;)





Soolane porgandi-ricottapirukas

Rukkipõhi:
  • 4 dl täistera rukkijahu
  • 100 g võid
  • 1 tl soola
  • 3-4 sl külma vett
Täidis:
  • 400 g porgandeid
  • 400 g ricotta pakikohupiima
  • 2 muna
  • 100 g + 50 g riivjuustu
  • 1 dl piima või koort
  • soola
  • pipart
  • 1 tl punet või muud meelepärast kuivatatud ürti

Põhja jaoks sega jahu soolaga ning näpi sisse külmad võitükid. Lisa vähehaaval külm vesi ning mätsi tainast liialt üle töötlemata palliks. Mässi kilesse ning pane pooleks tunniks külmkappi. Pese ja koori porgandid ning tõmba juurviljakoorijaga peenikesteks lintideks. Keeda lindid poolpehmeks, nõruta ning jäta jahtuma. Sega ricotta munade, piima või koore ja 100 g riivjuustuga. Maitsesta julgelt soola, pipra ning meelepärase ürdiga. Pirukasse sobib hästi nii pune kui ka näiteks tüümian. Kui kasutad värskeid ürte, haki neid sisse umbes 3 korda rohkem kui kuivatatuid. 


Suru tainas võiga määritud pirukavormi põhja ja külgedele, täksi kahvliga auguliseks ning eelküpseta 200 kraadi juures umbes 10-12 minutit, kuni põhi on pealt katsudes kuiv. Määri ricottasegu põhjale, keera porgandiribad roosideks ning suru üht külge pidi täidisesse. Raputa peale ülejäänud riivjuust ja küpseta pirukat 180 kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni juust on pealt sulanud ning pirukas küps. Lase paar minutit jahtuda ja serveeri soojalt.


Roosilist roosipäeva!


Lauluks Beach Boysi "Good Vibrations". Eile vaatasime Beach Boysi laulja ja muusiku Brian Wilsoni elust filmi "Love & Mercy" (2014) ning kodukõlarid on ka pärast filmi lõppu rannapoiste lauluradadel jätkanud. Filmi muidu soovitan ka! 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar