8.3.16

Kiire vitamiinisüst: brokoli-lõhesalat greibiga


Ja uudiseid sõnaloome rindelt! 


Olen vahelduva eduga hädas eestikeelse sõnaga lihapall. Ka siit blogist on paar korda läbi käinud dilemma (trilemma, 4lemma), kuidas lihavabu käkke nimetada? Tavaliselt olen pätsikeste juurde jäänud, sest sõna kotlet on samuti lihalise päritoluga, falafel jällegi ise asi jne. Inglise keeles on nüüd vähemalt sellega topeltkorras! Isiklikult meeldib mulle ka juba ammu kasutusel olev sõna patty päris kenasti - silme ette tuleb miskit kokku patsutatut. Nagu kõiksugu kotletid-lihapallid ikka. Uus sõnaleid, meatball'i taimne vend neatball kõlab aga veel eriti toredalt! Kas saaks ka eesti keeles anglofiilidelt šnitti võtta? IhapallPihapall


Teine vahva uudissõna on suvikõrvitsanuudlite jaoks: zucchini noodles ehk zoodlesSuudlid? (Või kõlab see liialt nagu suudlevad puudlid?) 




NYTimes'is ilmus paar kuud tagasi artikkel 2015. aastal ametlikult kasutusele võetud toidusõnavarast. Oli head ja oli halba. Me ju kõik teame, milline olek on hangry, ehk hungry angry. Täiesti vajalik omadussõna. Teisalt, kas on tõesti vaja kõiki uusi poppe monstrumküpsetisi kohe ametlikult uudissõnadena kasutusele võtta? Ja ma ei räägi siin juba mõnd aega tagasi end kehtestanud cronuts'itest ega cruffin'itest. Tere tulemast: kook pirukal pirukal ehk piecakenpirukas pirukal pirukal ehk cherpumple ja kook pirukal jõuluhalu all ehk pielogen? Samuti ei ole ma päris veendunud, et sõna cakehole peab siin maailmas eksisteerima.


Siiski, esinduslikke ettepanekuid leidus ka. Näiteks on eelmisest aastast Oxford Dictionary's ametlikult sees väljendid beer o'clock ja wine o'clock. Ehk õige aeg endale klaasike valada. Aja määratlemine, muide, on igaühe enda teha. ;)


Huh, päris tore on tagasi tulla sõnavara juurde, kus kesksel kohal on vanad head lemmikud supp ja praad, kook ja küpsis. Siin üks vitamiinivärviline salat kõige hea ja paremaga, et tuju püsiks hea ja kõht täis. 




Brokoli-lõhesalat greibiga

kahele
  • 300 g brokolit
  • 1 greip
  • 120 g õrnsoola lõhefileed
  • väike peotäis päevalilleseemneid
  • 3 sl külmpressi oliiviõli
  • 2 sl valget palsamiveiniäädikat
  • soolahelbeid
  • musta pipart


Murra brokoli õisikuteks ja auruta või keeda peaaegu pehmeks, aga et väike krõmps ikka jääks. Nõruta ja jahuta kiirelt külma vee all. Fileeri greip ning rösti seemned kuival pannil aromaatseks. Lõika kala viiludeks ning säti koos greibi ja brokoliga taldrikule. Kastmeks vispelda kausis või loksuta väikses purgis oliiviõli, veiniäädikas, sool ja pipar ühtlaseks ning vala salatile. Puista peale röstitud seemned ning keeruta täpiks i-le peale veidi musta pipart. 


Säravaks ja tegusaks päevaks John Butleri "Ocean".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar