30.3.16

Kohvi-konjakisinep


Kuigi väljas on juba kevad (+12!!), siis on selle postituse juured detsembrikuus. 


Vanaemale kingiti jõuludeks sinep. Temale krehvtised asjad enam peale ei lähe, nii et sinepi saatis ta koos laadungi hapukurkidega (jess!) minule. Sinepisõber olen ma suur, lemmik on ikka see õige Dijoni Maille' teraline. Samas, Põltsamaa kangetest siidjate meesinepite ja teraliste topsideni, minule sobib kõik! Kuldkollast headust määrin nii leivale, söön prae kõrvale ja loomulikult käivad ka kõik õiged salatikastmed sinepiga. Nii et vanaema teadis, et minul ta seisma ei jääks. ;) Kuna tollal oli mul teine sinep poole peal ja kolmas ootel, siis lendas konjakipurgil kaas alles märtsi alguses. Ja siis. Ja siis pidin end väevõimuga tagasi hoidma, et mitte kogu purki otse lusikaga tühjaks süüa. Nii hea ja mahe oli too sinep! Aga vat, otse Helsinkist toodud ja teps mitte meie turgudel saada. Koostisosade nimekiri liiga pikk ei tundunud, nii et otsustasin ka ise sinepiteo ette võtta. Väikese guugeldamise järel üllatusin ka ise, kui lihtne seda teha on! Kiusatuse kiuste otsustasin algset kahvisinappi purki mitte päris tühjaks süüa, et oleks, millega enda sinepit võrrelda.


Leidsin siit lehelt erinevaid sinepiretsepte, mille ka oma omale eeskujuks võtsin. Segu sai valmis ja purgistatud ja paar nädalat laargerdatud ka, et õige maitse välja tuleks. Võrreldes soome vaderiga sai minu oma ikka pigem Põltsamaa juurtega krehvtine isend kui ülelahe naabrite mahe ja lahja kujutis sinepist. Kangust tal on kuhjaga, aga ka tuntav kohvi-konjakimekk on juures. Kiidan. 





Kohvi-konjakisinep
  • 25 g sinepipulbrit
  • 10 g maisitärklist
  • 0,5 tl soola
  • 4 sl mett
  • 1 dl kanget kuuma kohvi
  • 3 sl heledat balsamico veiniäädikat
  • konjakit

Sega väikeses potis korralikult sinepipulber, tärklis ja sool nii, et tükke ei jääks. Lahusta mesi kuumas kohvis. Vala kuum vedelik sinepipulbrile ja kuumuta minutikese, et tärklis saaks paisuda. Lisa äädikas ja törts konjakit. Sule purki ning lase ööpäeva seista. Maitse ning lisa vajadusel konjakit, et tekstuur meelepäraseks saada. Lase nüüd sinepil vähemalt kaks nädalat jahedas rahulikult puhata. Valmis!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar