12.5.16

Kodused Kuulsad Kommid: Wiener Nougat'


Emadepäev lausa nõuab mõnusaid komme! Kui eelmisel aastal tegin emadepäevaks omaenda parajaks timmitud retsepti järgi amarettotrühvleid, siis sel aastal võtsin ette kuulsate kommide järgi tegemise, ikka koduköögi võimalustega. 


Raffaellode ja Bountyde koduseid retsepte on juba mõnda aega internetiavarustes ringi liikunud. Ka ise olen paaril korral kookosmassi šokolaadi kastnud ning kookoshelbeid mandlisüdame ja vahvliga kuulikesteks vorminud. Ikkagi "rohkem kui tuhat sõna" ju! Muide, Kalevi uudistoodet kookosega martsipanikomme kiidan! Piisavalt magusad ampsud, nii et ühest kommist piisab magusaisu korral täiesti. Ja ka vanad head otsad-lipsudeks-keeratud kommipaberid on tagasi! 


Kunagi oli Kalevi poodides ka Odense rohelist pistaatsiamartsipanimassi ning nugatit saada ning nendega olen ühe korra ka Mozarti komme teinud. Mäletan, et tulid head, aga mitte nii ilusad, et pianisti nime vääriksid. Pigem sellised Koerapolka Kuhjad, kui Mozarti filigraansed Kugelid. Heleda ja tumeda nugatikihid olid minu kommides küll ühe keskmist värvi kihina ja kuju andis soovida, kuid üldmuljemaitse oli nagu päris! 


Kuidas on lood aga teiste kommidega? Tegin otsa lahti Wiener Nougat'ga. 




Kui originaalretsepti järgi on Wiener Nougat' tehtud piimašokolaadiga, siis minu versioonis on piim välja jäetud ning kommides on tume šoks. Nii ei saa lõpptulemus liiga magus. ICA nugatit on Rimi poodides müügil, kuid vaadates koostisosade loetelu, ei tõuse käsi just seda ostma. Minu nugat on hoopis Saksamaalt pärit, esindusliku ja lühikese koostisosade loeteluga. Nugatikangide importimine läheb jälle rubriiki "mida kõike Kristi reisidelt suveniiride asemel koju tassib". On kuidagi juhtunud jah, et toidupoodides käin hoopis rohkem säravsilmi ringi kui turistibutiikides. Kui keegi aga ka Eestis head nugatit on leidnud, siis olen suur kõrv! Jagamine on hoolimine, onju!? :) 


Eks nugatit saab ka koduköögis valmistada, aga laisk, nagu ma olen, arvan, et kõigi isetemistega päris hulluks ei ole ka vaja minna. Nii ostan ma muude asjade seas ka näiteks mandlimartsipani (vähemalt 60%), tumeda šokolaadi ja juustukookide põhjaks Digestive'i küpsised poest. Kuigi neid kõiki võiks entusiast ka ise kodus teha. Kord hea nugatimass juba olemas, läheb Wiener Nougat' kommide tegemine imelihtsalt!



Kodused Wiener Nougat' kommid

24 kommi

  • 200 g metspähklinugatit
  • 100 g tumedat vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaadi
  • 75 g + 10 g mandlilaaste 

Vooderda nelinurkne 20 x 20 cm vorm fooliumiga. Tilguta vormi põhja paar tilka õli, see aitab fooliumi sirgelt põhja külge nn liimida, et kommide põhi ja ääred kenad siledad jääksid. Sulata vesivannil nugat ja šokolaad ning sega ühtlaseks. Sega sisse ka 75 g mandlilaaste ja vala segu vormi. Silu spaatliga pealt ühtlaseks, puista peale ülejäänud mandlilaastud ja lase kommidel jahedas vähemalt 4-5 tundi, veel parem kui üleöö taheneda. Lõika valmis kommimass ristkülikuteks.


Paki kommid kenasti karpi ja kingi kallile maiustamiseks! Kõrvale kummalis-kaunilt Alina Orlovalt "Lijo".


Selle aasta emadepäeva õied


4 kommentaari:

  1. Ilus tõesti. Mul on need kodused Wiener Nougatid juba aastaid menüüs (või noh, proportsioonid on veidi teised: http://nami-nami.ee/retsept/11417/nugati_mandlikommid). Kahjuks peab keskmine laps vältima sarapuupähkleid, nii et nugatikomme saab kodus teha ja süüa ainult salaja :(

    VastaKustuta