10.5.16

Kreemjas sparglirisoto


Kevade kohustuslikus rohenimekirjas on alati ka spargel. Vast veel võib mõne retsepti postitada, kuigi vist suurem sparglivaimustuslaine on enamikel juba üle läinud ja neelud käivad juba ammu kodumaise redise ja värske porgandi järele / võõramaiste maasikate ja arbuusi järele - igaühel oma. ;)


Sel aastal olen jõudnud teha sparglist quiche'i, praadinud teda grillpannil võis ja raputanud soolahelbeid-parmesani peale, aurutanud salatisse ning püreestanud supiks. Viimane punkt sai hooajale pandud mõnusa ja kreemja risotoga, kus spargel lisab safraniga maitsestatud helekollasele riisile värvi ja värskust. 





Sparglirisoto

kolmele

  • 1 sibul
  • 1 sl õli 
  • 1 sl võid
  • 2 dl ümarateralist riisi
  • 0,5 dl valget veini
  • u 1 l köögiviljapuljongit (ikka mahedat, mitte E-ainekuubikust!)
  • 250-300 g värsket noort sparglit
  • 2-3 sl sulajuustu
  • näpuotsatäis safraniniite
  • soola
  • musta pipart

Koori ja haki sibul ning valmista ette spargel. Selleks murra sparglitel varre puitunud osa ära ning tükelda see väiksemaks. Keeda puitunumad osad pehmeks, nõruta ning püreesta. Haki ülejäänud varred umbes 1 cm pikkusteks, jättes mõned ilusamad varreotsad kaunistuseks. Need keni sparglitippe keeda mõni minut või prae nad võis kergelt läbi ja pane kõrvale.


Prae sibul potipõhjas või-õli segus kuldseks. Maitsesta ka soolaga, nii on väiksem võimalus, et sibul kogemata kõrbema läheb. Lisa riis ning prae minuti jagu, kuni riisiterad on läikivad ja kergelt läbipaistvad. Valmista eraldi potis köögiviljapuljong, kuhu lisa ka safraniniidid. Vala riisile vein ning lase alkoholil aurustuda. Nüüd hakka kulbi kaupa riisile kuuma puljongit lisama, kogu aeg segades, et riisiteradest tärklis "välja kloppida". Nii saab risoto kreemjam. Kui üks kulbitäis puljongit on riisi imendunud, lisa järgmine. 


Lisa sparglipüree ja -varrejupid potti, kui umbes pool puljongikogust on veel alles. Jätka puljongi lisamisega, kuni see on otsas. Kui tundub, et vedelikku on veel vaja, lisa potti veidi kuuma vett. Risoto peaks jääma pigem kreemjas ja vedelapoolne kui kuiv. Maitsesta soola ja musta pipraga ning klopi sisse mõni supilusikatäis sulatatud juustu. Serveeri risotot kuumalt, kaunista sparglitippude ja keeruta peale ka veidi musta pipart.


Teisipäevaõhtuks Röyksopp & "Something in My Heart" (feat. Jamie Irrepressible).


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar