29.8.16

Mooni-ploomikarask



Üleeilne muinastulede öö oli ääretult vahva! Kuigi ilmateade lubas tormi ning korraks tundus, et lõkked jäävad tugeva tuule tõttu üldse süütamata, ei veetud meid õnneks siiski alt ning pool tunnikest pärast päikeseloojangut sööstsid leegid juba kaunilt horistontaalis allatuult. 


Sattusin sel aastal Suurupisse. Päris spontaanne ettevõtmine oli. Veel kell kuus õhtul ei teadnud, et paar tundi hiljem kilkan juba rannal "Nii ilus!" (jajah, te teate küll, mis videost pärit audio selle lause juurde käib!) ja viskasin päikesesse hundirattaid. Lõke oli aus ja ürituse initsiatiiv igati vahva. August ja mõni langev täht ja mere kohin ja juba pimenevad ööd... Võiks ju mõelda, et märksõnadeks on sumedus-soojus, aga tegelikkus oli siiski jaanipäev revisited: suur lõke ja külm ilm. Talvejoped-mütsid au sees. Kindad küll kaasa ei jõudnud, aga ega ära ei oleks öelnud, kui keegi pakkunud oleks...


Taamal lõkkeplats Suurupi pangal



Kui päikeseloojang on nii ilus, et tuleb teha pilti, kui tehakse pilti, kui päikesest tehakse pilti

Leekiv tuulelipp


Eesti teemadel ka köögirindel. Karask. Kohupiimast. Natuke koogisemas võtmes. Mooniseemnetäpiline ja ploomimahlane. Kiidan mina ja kiidavad ka sõbrad. Kindlasti läheb uuesti tegemisele. Ja loodetavasti varsti! Ploomihooaega ju mõneks ajaks veel jätkub. 





Vanemate juures äärelinnas aianurgas seisev ploomipuu, mis umbes aastat kümme on igal sügisel tublid 2 või 3 ploomi ka valmis kasvatanud, üllatas viimaks meid kõiki ja sai oma veel sihvaka noore tüve kohta päris korraliku saagiga hakkama. Ploomidega on minul aga kehvad lood. Nimelt puudub mul ploome süües igasugune pidur. Panna minu ette kast magusmahlaseid tumedaid ploome ja minu saab sealt juurest ära ainult siis, kui ploomid otsas või karatevõtteid kasutades. Koju tassitud ploomikotitäiest raatsisin ma mõned ikkagi ka küpsetamiseks loovutada. Eks siis ongi põhjust uuesti raksu minna ja uued kilod koju tuua. Ja siis uus kook. Ja uus raks. Sügisene õnnis surnud ring, mille alles öökülmad ära lõpetavad. 





Mooniseemnetega ploomikarask

22-cm vorm
  • 300 g pakikohupiima
  • 1,5 dl piima
  • 1 tl vaniljekaunapastat või vaniljesuhkrut
  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 2 dl odrajahu
  • 1 tl söögisoodat
  • 0,5 tl soola
  • 2 tl mooniseemneid
  • 300 g ploome

Sega kohupiim piimaga lahti ning lisa vaniljekaunapasta või vaniljesuhkur. Sega jahu sooda, soola ja mooniseemnetega. Eraldi kausis vahusta munad suhkruga heledaks. Sega kolme kausi sisud omavahel kokku ning vala vormi. Laota taignale puhastatud ploomid ning küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit. Minu nõrga ahjuga läheb pigem veidi kauem, et karask ka pealt veidi jumet saaks. Lase enne serveerimist veidi jahtuda. 


Karask on parim leigelt. Naudi mõnes augustikuises päikeselaigus tassi värske piparmünditee kõrvale ja pane kõlarisse Jääboileri "Jäljed"


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar