22.9.16

Musta riisi salat mango ja pistaatsiapähklitega


Ah, ja saigi see suvi läbi. Täna, täpselt kell 17.21 kukub kell, et astronoomilise kalendri järgi suvest sügisesse edasi liikuda. Tundub, et ilmataat küll seda memot kätte ei saanud ja liigutas juba ammu Eesti kohale sügise. (Ei tea, kas see teade, et meil suvi ka vahepeal oli, läks postis kaduma või... )


Mina, kes ma eriti sarju ei vaata, olen nüüd, haigena kodus, järele vaadanud üleeelmise hooaja The Great British Bake-Off'i mõne osa. Jah, see on see sari, mille formaat on parimat pagarit otsides nüüd ka (juba varsti algava teise hooajaga?) Eestisse toodud. Ikka kaks kohtunikku, telgitäis usinaid koduküpsetajaid ning hunnik retsepte. Ja ikka põnev on küll. Ja huvitav vaadata. Eriti üllatav on just väikeseid kultuurilisi erinevuseid märgata, alates sellest kui palju toiduvärvi tundub neile okei (ja meile tunduks viimane jälkus), või kuidas neile tundub pärmitaigna tegemine keeruline ülesanne, kuid lehttaignaid ise valmis voltida pole mingi imetegu. Igaljuhul, vaatamist ja õppimist kui palju. :) 


Ja siis, teate ju küll seda hetke, kui mingi asi pusletükina suuremasse pilti sobitub, ja te enda jaoks millegi ära mõtestate, mida ilmselt kõik teised juba aegade algusest peale on teadnud? Vot seesama "Heureka!" hetk oli mul paar päeva tagasi üht osa vaadates, kui nad tainast sõtkusid, et "gluteeni aktiveerida et tainas elastseks muutuks". Ja siis ma sain aru, et gluten ja glue ehk liim on sama tüvega. Ehk gluteen kui liimaine. Sõna otseses mõttes. Ma tean küll, et see ta omadus on, aga et ka nime sees on... Jep, lõin endale otsmikule käega ja tundus, et maailm muutus sekundiga selgemaks. :D 


Täna aga üks täiesti gluteeni- ja liimivaba salat musta riisiga. 






Hiina musta ehk keelatud riisi saab peale magusa pudingu kasutada äärmiselt hästi ka soolastes roogades. Oma lühikese teraga sobiks temast teha nii kreemjama tekstuuriga risoto-laadseid roogasid, aga ideaalselt sobib riis ka salatisse. Siin on ta saanud omale eksootilised partnerid mango ja pistaatsiapähklid. 


Kui plaanid salatit teha, keeda riis juba varem, näiteks eelmisel päeval valmis, siis läheb salati kokkusegamine imekiirelt. 





Musta riisi salat mango ja pistaatsiapähklitega

kahele
  • 150 g musta ehk keelatud riisi
  • 50 g värsket spinatit
  • 1 mango
  • väike peotäis pistaatsiapähkleid
  • soola
  • pipart
  • soovi korral veidi tšillit
  • 1 sl valget palsamiäädikat

Loputa riis jooksva vee all korralikult, kuni vesi on puhas. Keeda riisi rohkes vähese soolaga maitsestatud vees umbes 40 minutit, kuni riis on valmis, kuid mitte pudruks keenud. Nõruta ja loputa korralikult jooksva vee all. Jahuta. 


Lõika mango mõlemad "põsed" luu ümbert ära. lõika mõlemale sisse ruudustik ning keera koor sissepoole, nii et saad "mangosiili". Nüüd on kerge kenad kuubikud koore küljest lahti lõigata. Lõika luu ümbert nii palju mango viljaliha ära, kui saad, tükelda see väikseks ning pane eraldi kaussi. Lisa äädikas, sool ja pipar, soovi korral ka tšilli, ning blenderda ühtlaseks / klopi kahvliga ühtlaseks - sellest saad salatile kastme. Rösti pähklid kuival pannil aromaatseks ning haki jämedalt. Siin Martha Stewarti videos on kenasti näidatud, kuidas see "põskede diagonaalistamine" käib.  


Pese spinat ja laota kahele taldrikule. Sega riis kastmega läbi ning jaota salatile. Sinna peale pane mangokuubikud ning kõige peale puista pähklid. Keeruta peale veidi musta pipart ning salat on serveerimiseks valmis!


Sügisele vastu jazzirütmis, Snarky Puppy ja nende "Tio Macaco"







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar