19.9.16

Suvikõrvitsakarask


Soolaleivale on ikka hea miskit kaasa haarata. Ja kui leivateoks aega ei ole, Muhu pagarite poodi ei viitsi minna on juba kinni ning päris Tallinna peenleivaga ka ei taha sõpradele treppi sõita, tuleks üks karaskitegu ette võtta. 




Soe odrajahukarask kaob koos maitsevõi või toorjuustuga laualt imekiiresti, ning kui tal veel kenad suvikõrvitsaviirud peal on, siis kes suudaks ilule vastu panna.


Põhjaks väikeste muudatustega klassikaline hapupiimakaraski retsept, kuhu juurde on lisatud suvikõrvitsat ja nagu karaskis maitseks ikka, ka köömneid. Siin karasakis on kasutatud ka nisujahu, kuna nii jääb karask tihedama struktuuriga ning seda saab ka õhemateks viiludeks lõigata. Kui soovid nisuvaba küpsetist, siis proovi näiteks baasretseptiks seda keefirikaraskit, kuhu lisa riivitud suvikõrvitsat ja suvikõrvitsakaunistused. Karask jääb sel juhul muredam ning tahaks veidi jahtumist, enne kui nuga sisse lüüa. Minu karaskiarmastust näitab juba see, et siia blogisse on päris mitu neid jõudnud. Näiteks porgandikarask, väikesed seemnekaraskid, kohupiimakarask, ja miks mitte proovida ka magusat mooniseemnetega ploomikaraskit





Suvikõrvitsakarask

suurem leiva- või keeksivorm
  • 1 sale väiksem suvikõrvits
  • 2 muna
  • 1 tl soola + veidi meresoola peale raputamiseks
  • 1 tl suhkrut
  • 5 dl hapupiima või keefirit
  • 6 dl odrajahu
  • 3 dl nisujahu
  • 2 tl soodat
  • 2 tl köömneid

Koori suvikõrvits ja jäta kooreribad hiljem karaski kaunistamiseks kõrvale. Ülejäänud suvikõrvits riivi jämedalt ja pigista sõelal nii kuivaks, kui saad. Klopi munad soola ja suhkruga lahti, lisa omavahel segatud kuivained, suvikõrvits ning köömned. Sega kiirete liigutustega ühtlaseks, vala küpsetuspaberiga kaetud suuremasse leivavormi ja säti suvikõrvitsakoored kaunistuseks. Tegutse kiiresti, sest hapendatud piimatoode hakkab soodaga kohe reageerima. Küpseta ahju alaosas 40 minutit, kuni karask on pealt kergelt helekuldne ning keskelt küps. Lase enne lahtilõikamist veidi jahtuda. Puista peale meresoola ning naudi leigelt näiteks koos või või toorjuustuga. 


Lauluks John Coltrane ja "My Favourite Things". Mulle tuli üllatusena, et 1. jaanuarite traditsioonilisse telekavva kuuluv "Helisev muusika" on oma muusikainspiratsiooni saanud ühe suurima Ameerika jazzmuusiku repertuaarist. 



5 kommentaari: