25.11.16

Kohupiima-hapukoorekook


Tean tean, olen ajast maas, aga viimasel ajal on nii kiire olnud, et isadepäevakoogipostituseni jõuan alles nüüd. 





Eelmisel nädalal olin Budapestis, sel nädalal olen koju jõudnud ainult hilja õhtul magama, et varavalgespimedas juba jälle oma tuhandet toimetust tegema tormata. Mõnus kiire tempo ja töörindel on nii palju huvitavat ja uut! Aga köögiletile on vaikselt tolmukiht tekkinud ning külmkapist vaatab tühjus vastu. PÖFFile olen vastupidiselt tavalisele filmimaratonile sel aastal ainult ühele seansile jõudnud, ning seda ka teise üritusega põimides. Vähemalt see ükski oli hea - "Neruda". Film räägib Tšiili kommunistliku partei senaatorist, poeedist ja elunautijast, kes oma poliitiliste vaadete pärast tagaotsitavaks kuulutati, ning kelle jälgi on ajamas vaeslapsest ambitsioonikas, omaenda esteetilist poolt külmaverelisuse taha peitev politseiinspektor. Muide, film on esitatud ka võõrkeelse filmi Oscarile. 






Aga jah, isadepäev oli tore! Sõitsin oma isale külla ning loomulikult käib selle päevaga kokku ka üks mõnus kook. Eriti hästi maitses kook pärast lumes sumpamist (jah, siis oli veel talv), kaminatule ees, kohvitass ühes ja koogilusikas teises käes istudes.   


Koogi küpsetasin sel aastal pisikeses vormis, sest terve pere oli maailma peal laiali ning tähistasime ainult mina ja isa kahekesi. Ega meil magusaisuga halvad lood ei ole, pigem just vastupidi, ning selle pärast tundus targem väike kook teha. Suure oleksime me ilmselt sama kiiresti hävitanud...


Koogil on gluteenivaba riisijahuga põhi ning kohupiimatäidis on magugust saanud kõigi maiasmokkade lemmikust kondenspiimast, sidrunikoor hapukust tasakaalustamas. Kooki sobiks peale värskete marjade imehästi ka koos hapuka marjakastmega serveerida. Kui kasutad suuremat vormi, korruta ained vastavalt. Muide, nami-namis on suurepärane tabel, mille abil retsepte erinevatele vormidele kohandada.




Kohupiima-hapukoorekook

20-cm vorm

Põhi:
  • 50 g võid
  • 45 g riisijahu
  • 15 g tärklist
  • 30 g rafineerimata suhkrut
  • 1 muna
Täidis:
  • 200 g pakikohupiima
  • 200 g hapukoort
  • 140 g kondenspiima
  • 2 muna
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • Serveerimiseks marju või marjakastet

Põhja jaoks blenderda või haki noaga kuivained külma võiga puruks. Lisa muna ning sega ühtlaseks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi põhja ning eelküpseta 180 kraadi juures umbes 10 minutit. Sega täidiseained omavahel ning vala põhjale. Aseta ahju põhja ka kuumakindel veega kauss, et ahjus niiskem oleks. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 30 minutit ning lase seejärel avatud uksega ahjus jahtuda. Hoia kooki üleöö külmkapis ning serveeri värskete marjade või marjakastmega. 


Marjakastmeks püreesta marjad blendris, kas tera suhkru ja sidrunimahlaga, või lihtsalt niisama, ning vala väiksesse (piima)kannu, kust kõik saaksid ise kastet oma koogitükile valada. Siidisema tulemuse saamiseks aja kaste enne serveerimist läbi sõela. Marjadest sobivad imeliselt näiteks põldmarjad, mustsõstrad, vaarikad, aga kui värskeid või külmutatud marju pole võtta, siis võid proovida ka näiteks nõrutatud kirsikompotiga.


The National ja nende "Fake Empire".






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar