19.9.17

Tatrapõhjal tomati-kitsejuustupirukas


Tomatihooaeg on täies hoos ning ma ei saaks uhkem olla oma Tartus elava vanaema üle, kellel oma 80 aastast hoolimata on jaksu kasvuhoones maailma parimaid ja magusamaid tomateid kasvatada. 



Gluteenivaba tomatipirukas



Igal aastal sööme esimesed magusmahlased tomatid niisama ära, ning siis alles kolmanda-neljanda raatsib midagi kokku sobitada. Näiteks süüa pakse lihakaid tomativiilakaid mustal värskel leibal killu toorjuustu ja vähese värskelt purustatud pipraga. Ja alles siis saab tomatisuppi, tomatipirukat, tomatisalatit ja mõnd ahjuvormi tomatiga teha. Iga asi omal ajal. Ja loomulikult teeb vanaema igal aastal ka oma klassikalist gemüüset ning viimastel aastatel hoidisena ka tomatimahla (parim asi üldse!). 


Eks iga oma aia saadusega on peredel omad väljakujunenud lemmikud, mis KINDLASTI-IGAL-JUHUL tuleb esimesena ära teha. Õunakookidest kukeseenteni. Muide, õuntest rääkides, minul ei ole nad kooki veel sel aastal jõudnud, sest kõik need vähesed koduaia õunad, mis minuni on jõudnud, on enne kõiki ahjusid ja taignaid otsa saanud. Õe juurest, kust tavaliselt aiast ikka õunu saan, võeti sel suvel kahjuks põhikad õunakoogipuud maha, nii et pean omale uue tarnekanali leidma. 



Eesti tomatid
Vanaema aia värvilised iludused


Gluteenivaba tomatipirukas


Tomat ja juust sobivad imeliselt kokku. Ilmselt on kõik tomat-mozzarella-basiilik ehk caprese salatit söönud ning tomatisupile juustu peale riivinud. Niisama hästi sobib tomat ka kitsejuustuga. Juustu kreemjas mahedus tasakaalustab tomati haput särtsu ning kindlasti lisa pirukasse ka oma lemmikürti, et kooslus veelgi parem saaks. Ainult tatrajahuga tuleb päris mure tainas, nii et soovi korral asenda pool jahukogusest nisujahuga ning tainast kokku mätsides kohenda veekogust, lisades vajadusel lusikatäis, et tainas kokku hakkaks. 


Gluteenivaba tomatipirukas

Tomati-kitsejuustupirukas

28-cm pirukavorm

Tatrajahust muretainas:
  • 75 g võid
  • 175 g toortatrajahu
  • 1 suur muna
  • 1 sl vett
  • näpuotsatäis soola
Täidis:
  • 100 g kitsejuustu
  • 500 g tomateid, mida kirevamad, seda toredam pirukas!
  • 3 muna
  • 2 dl piima või koort
  • soola
  • pipart
  • soovi korral kimp värsket ürti, ideaalselt sobivad nii maalähedane petersell kui ka vahemerehõnguline basiilik


Blenderda külmad võikuubikud jahu ja soolaga ühtlaseks. Lisa muna ja vesi ning mätsi taignaks. Lase tainapallil külmakapis veidi taheneda, siis rulli vähese jahuga laual õhukeseks ning tõsta võitatud 28-cm pirukavormi põhja ja äärtele. Torgi kahvliga auguliseks ning küpseta 180 kraadi juures umbes 12-15 minutit, kuni põhi on pealt kuiv. Tatrajahust põhjaga pirukat ei pea raskusega eelküpsetama, vaid võib niisama ahju lükata. 


Täidiseks viiluta kitsejuust ning tomatid. Mina eelistan pakse, nii 1,5 cm viile, kuna tomat kukub niikuinii kuuma saades kokku. Klopi munad lahti ning lisa piim või koor, maitsesta soola ja pipraga. Haki või lõika kääridega (minu meelest kordades kergem) ürt ning lisa pool sellest munapiima juurde. 


Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale, lao peale tomatirattad ning juustukettad. Kõige peale keeruta veidi musta pipart ning puista ülejäänud ürt. Küpseta pirukat 200 kraadi juures pöördõhuta umbes 30 minutit, oleneb ahjust, kuni täidis on hüübinud. Lase vähemalt  5-10 minutit enne serveerimist jahtuda. Paku kõrvale näiteks värsket salatit. 


Kõrvailuks Cosmo Sheldrake'i "Rich".



Gluteenivaba tomatipirukas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar