8.3.18

Marjakorvikesed kodujuustukreemiga


Tere hommikust kõigile ja eriti ilusat päeva just naistele! Loodan, et saate veeta tänase tähtsate inimestega oma ümber ning et päevast ei puudu ka mõni eriti hõrk magus amps. Ja kes naistepäevast suurt ei pea, aga tahaks ikkagi midagi tähistada, siis täna on näiteks ka nimesildipäev ning ülemaailmne neerupäev. Võta ja viska. Tark magusasõber leiab alati põhjuse, miks midagi head ahju pista. 








...Ja kui juba magusategemine ette võtta, siis miks mitte võtta plaani need krõbedad korvikesed - gluteenivabad toortatrajahust või võitmatud klassikud nisust. Lihtne ja kiire retsept ning oi kui maitsev tulemus. Täidiseks mahe ja siidjas kodujuustukreem ning peal vitamiinist pungil marjad, mis sügavkülmast välja said otsitud. Kuigi, nüüd vist on isegi värskeid marju - vaarikaid-mustikaid - pisikestes karbikestes aasta läbi suuremate poodide lettidelt saada. Vali oma lemmik ja kaunista korvike oma maitse järgi!




Tuhksuhkruga muretainas on korvikestesse ideaalne, ning taina baasretsepti olen kunagi ammu välja otsinud briti kokanduse grand old lady Mary Berry varamust. Nagu pildiltki näha, on korvikesi kaht värvi - heledamad nisujahust ning tumedamad toortatrajahust. Täpselt sama retsept toimib nende korvikeste puhul mõlema jahuga ning ning isegi ainult tatrajahust muretainas püsib väikevormis kenasti koos. Nisujahust tainast soovitan enne vormi tõstmist rullida ning võimalikult vähe segada-mudida-töödelda, et korvike jääks krõbe ja mure, aga tatrataina saab kõige paremini korvikujuliseks otse vormi surudes. Kuigi korvikesed võib ka ühe jutiga küpseks kuumutada, soovitan ma esimese poole küpsetusajast neile koos küpsetuspaberiga raskus peale panna, et põhi ei kerkiks ning jääks võimalikult õhuke. Et ikka täidist rohkem sisse mahuks. ;)


Kindlasti ei tasu kreemist kardemoni välja jätta - see annab täidisele just selle eriti erilise meki ning huvitava nüansi juurde. Kui kodujuust sinu köögis hinnas pole, siis võid korvikesed täita ka näiteks sidrunivõide-toorjuustu seguga, lihtsalt kohupiima-vahukoore kreemiga või muu meelepärasega.








Marjakorvikesed kodujuustukreemiga

8 10-cm korvikest

Muretaignakorvikesed:
  • 175 g nisujahu või toortatrajahu
  • 25 g tuhksuhkrut
  • 100 g võid
  • 1 suur muna
Kodujuustukreem:
  • 200 g kodujuustu
  • 100 g rõõska koort
  • 20 g suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 3 kupart või pool kuni 1 tl jahvatatud kardemoni (mida kauem vürts sul kapinurgas on seisnud, seda nõrgem maitse tal on - meki kreemi ja timmi enda jaoks parajaks!)
  • peale suvemarju: näiteks musti sõstraid või vaarikaid

Mõõda jahu, külmad võitükid ning suhkur hakkteradega blenderisse ning purusta ühtlaseks liiva meenutavaks pudiks. Klopi muna eraldi lahti ning sega käsitsi taignasse. Mätsi tainas palliks, aga ära üle tööta. Mässi tainas kilesse ning pane külmkappi pooleks tunniks puhkama. Võta jahtunud ja tahenenud tainas välja, lõika 8ks sektoriks ning veereta iga tükk käte vahel palliks. Kui kasutad nisujahu, siis rulli iga pallike vähese jahuga üle puistatud laual ümaraks kettaks ning tõsta 10-cm diameetriga tartelette'ivormidesse. Kui teed taina tatrajahust, siis vajuta iga pallike lihtsalt peopesaga lamedaks ning vajuta sõrmedega vormi - tainas on rullimiseks liiga mure. Torka tainapõhjad kahvliga auguliseks ning pane uuesti külmkappi, kuni ahi pöördõhuga 180 kraadini soojeneb. Kui küpsetad ilma pöördõhuta, siis keera kuumus 200 kraadini. 



Pane vormidele küpsetuspaberitükid ning raskuseks keraamilised küpsetusoad või kõige tavalisemad kuivatatud herned-oad (minu valik) ning küpseta umbes 12 minutit. Võta paberid-raskus maha ning küpseta veel umbes 10 minutit, kuni korvikesed on helekuldsed ning küpsed. Võta ahjust ja lase jahtuda. 


Kreemiks püreesta kodujuust (mina kasutan Alma klassikalist 5% - minu meelest parima tekstuuri ja soolasusega kodujuust!). Vahusta koor suhkruga ning lisa kodujuustule. Kui kasutad värsket kardemoni, siis uhmerda seemned peeneks. Maitsesta kreem kardemoni ja vaniljega. Mikserda veel korra läbi. Täida jahtunud korvikesed kreemiga ning säti peale marjad. Korvikesed on parimad samal päeval. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar