15.5.18

Lihtsamast lihtsam laimi-toorjuustukook


Kuigi tsitruste hooaeg, kus nad on kõige mahlasemad ning küpsemad on laias laastus detsembrist märtsini, siis nüüd maikuises suvepalavuses tahaks just eriti tsitruste värskust ja särtsu oma toidulauale lisada. Laim käib ju suvega igati kaasas, kas mojito's kuumal päeval jahutust toomas või maitseveele kaunidust lisamas. Miks mitte ka siis koogitaldrikul? 



Vaata siit blogist tsitruselainel olles ka näiteks neid sidrunikorvikesi või suuremat sidrunikooki, või näiteks neid laimivärskeid kookosküpsiseid või hoopis kaerajahuga sidruni-moonikeeksi.


Siin aga üks imelihtne küpsisepõhjal laimi-toorjuustukook. Kakao-/šokolaadiküpsistega põhja tehes ostan pea alati Selga neljakandilisi küpsiseid, sest neil on proovituist kõige šokolaadisem maitse. (Sorri, Kalev!) Toorjuust võta, nagu juustukookide puhul ikka, juba paar tundi varem külmkapist välja, et see soojeneda jõuaks. Külm toorjuust lihtsalt ei segune teiste ainetega hästi. Et laimidest paremini mahla välja saada, võid neid nii pool minutit mikrolaineahjus soojendada (kui sul see masin kodus justub olema. Mina lihtsalt panen nad mõneks minutiks radika peale, #oldschool,) ning seejärel laual peopesa all edasi-tagasi rullida. Nii teed juba mahla kinni hoidvaid membraane katki ning mahl jookseb iseenesest viljast väja. 


Ilusaid suvepäevi kõigile! 





Laimi-toorjuustukook

20-cm lahtikäiv vorm

Põhi:
  • 100 g Selga šokolaadiküpsiseid
  • 30 g võid
Täidis:
  • 2 laimi
  • 300 g toorjuustu
  • 80 g suhkrut
  • 1 suur muna
Kate:
  • 100 g kreeka jogurtit
  • 1 tl suhkrut
  • kaunistuseks laimikoort, küpsisepuru, õhukesi laimiviile


Purusta küpsised blenderis peeneks ning tõsta 1 sl küpsisepuru kaunistuseks kõrvale, sulata või. Sega ülejäänud küpsisepuru võiga ning suru küpsetuspaberiga kaetud 20-cm lahtikäiva vormi põhja. Pane täidise valmistamise ajaks külma. 

Riivi ühe laimi koor ning pane veidi kaunistamiseks kõrvale. Pigista pooleteisest laimist mahl - allesjäänud laimipoolikust saad õhukesi viile lõigata, millega kook hiljem kaunistada. Sega toasoe toorjuust suhkruga läbi ning muna. Sega ühtlaseks ning viimasena lisa laimikoor ning -mahl. Sega läbi ning vala põhjale. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuta umbes 20-25 minutit, kuni kook keskelt veel veidi võdiseb. Lase mõni minut jahtuda ning määri õrnalt jogurti-suhkru kreem - see hoiab koogi niiskena ning nii saad ka kena lumivalge koogi. 

Lase täielikult jahtuda ning parima maitse jaoks enne serveerimist vähemalt mõni tund külmkapis seista. Kaunista kõrvale pandud küpsisepuru, laimikoore ning õhukeste laimiviiludega. 



Kõrvailuks Ibrahim Maalouf'i, kes muide käis paar aastat tagasi meil Jazzkaarel ka "Maeva In Wonderland".


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar