8.5.17

Spinati-bataadi quesadilla'd


Kevadvärve söögilauale quesadilla'dega, mille vahel ohtralt spinatit ja kõhtu täitvat bataati! Lisaks veel mozzarella't, sest mis quesadilla see on kui juustu ei ole. Quesadilla [kesadiia] nimi tulebki just sõnast queso, hispaania keeli juust, mis kahe maisi- või nisujahust lameleiva tortilla vahele on küpsetatud. Sõna lõpp -illa on diminutiiv, nii sõnasõnalt võiks quesadilla tähendada et miskit väikest juustust. :) Juustusaiake.






Mehhiko juurtega üle maailma tuntud suupistelaudade staari ajalugu ulatub 16. sajandisse, kui hispaanlased esimest korda Mehhikosse jõudsid. Hispaanlaste retsept, et leiva vahele juustu ning muud keerata, ning sellele seejärel mõlemalt küljelt kuuma anda, sai kohaliku toorainega uue kuue. Täidist hakkas hoidma maisijahust kohalik lameleib tlaxcalli, mis hispaanlastele suupäraselt nimetati ümber tortilla'ks. Muide, juust ja muud piimatooted jõudsidki Ameerikatesse just eurooplastega. 


Kui Mehhiko põhjapool on quesadilla'd traditsiooniliselt üpris lihtsad, sisaldades juustu (oaxaca juust - kohalik poolkõva juust, mis meenutab mozzarella't), veidi värsket ürti (ürt-hanemalts) ja veidi tšillit (poblano tšilli - mahe roheline pipar, üks Mehhiko populaarsemaid), siis mida lõuna poole, seda rikkalikumaks täidis läheb. Levinud on näiteks kartuli ja chorizo vorstiga täidised, aga ka näiteks suvikõrvitsaõitega quesadilla'd. 




























Kuna quesadilla'sid meeldib mulle just sektoriteks lõigatuna serveerida, ning sel kujul on neid ainuõige näpu vahelt süüa, on nad mõnusad ampsud just vabamas seltskonnas lauale panna. Eks ikka juhtub, et juust maandub lõual ja salsa tilgub püksipõlvele. Kõrgete-kontsade-kalamarjakanapeede peol ma neid ei serveeriks, kui aga sõpradega reede õhtul väikese veini või õlle kõrvale miskit mõnusat soolast snäkki oleks vaja, siis on quesadilla'd parim plaan! 


Nagu mainitud, siis traditsiooniliselt tehakse tortilla'd spetsiaalsest maisijahust lameleibadega, aga ka nisutortillad sobivad kenasti. Kes ise tortilla'de tegemisega mässata ei viitsi, siis poetortilla'dega on quesadilla'de tegemine eriti lihtne ning mõnus. Üks võimalus on tortilla pooleks keerata, juust ja mis iganes muu meelepärane vahel, ning siis poolkuud kuiva panni peal mõlemalt poolt soojendada, kuni tortilla on veidi jumet saanud ning juust sulama hakanud. Teine võimalus (nii mahub rohkem täidist, nii et minule meeldib nii rohkem) on täidis kahe tortilla vahele panna ning siis kogu kupatust mõlemalt poolt pannil soojendada. 


Retseptis toodud kogusest saad tortilla't ehk 4 kahepoolset quesadilla't.




Bataadi-spinati quesadilla'd 


Tortilla'de jaoks:
  • 4 dl masa harina maisijahu (saab näiteks Umami poest)
  • 3 dl kuuma vett
  • 1 tl soola
Täidiseks:
  • 1 keskmine bataat
  • kuni 0,5 dl piima või koort 
  • 1 pall ehk 125 g mozzarella't
  • paar peotäit värsket beebispinatit
  • soola
  • musta pipart
  • jahvatatud koriandrit
  • värsket koriandrit

Alusta taigna valmistamisest. Mõõda jahu, sool ja kuum vesi (kraanist tulev kuum vesi sobib kenasti) kaussi ning sõtku paar minutit, kuni segu on plastiliini sarnane. Mässi toidukilesse ning lase pool tunnikest toatemperatuuril puhata. 


Samal ajal valmista täidise ained ette. Koori ja tükelda bataat ja keeda vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta, jättes tiba vett potipõhja, lisa sool-pipar, jahvatatud koriander ja piim või koor ning tambi pudrunuiaga püreeks. Pese spinat ja koriander, viiluta mozzarella nii õhukeselt kui saad.




Võta taignast nii golfipalli suurune tükk ning suru tortillapressiga (hehee, kellel see veel kodus olemas on?) või nagu lihtinimesed, suure poti põhjaga, kahe kile vahel lapikuks. Tortilla'sid ei rullita, vaid just vajutatakse õhukeseks. Kui esimesi kordi tegin neid kahe kile vahel, siis nüüd olen õppinud ning palju mugavam on selleks kasutada silikoonist taignamatti (kunagi IKEAst saadud) ning teise kilekihi asemel kasutan mitmekordselt kasutatavat küpsetuspaberit (millega tavaliselt müslit röstin). Mõlemad materjalid on mugavamad kui kile, sest ei lähe kortsu, on tugevamad ning korduskasutatavad. Nii et vaata oma köögikappide sisu kriitilise pilguga üle, äkki leiad ka just ideaalsed tortillapressi kandidaadid. Valmis pressitud tortilla'd hoia puhta räti all, et nad ära ei kuivaks. 


Küpseta tortilla kuival pannil mõlemalt poolt helekuldseks, see võtab aega mõne minuti. Kui üks valmis ja teine pannil, võid esimesele juba täidise tõsta. Kõige alla bataadipüree, siis spinat, seejärel juust ning viimasena veidi värsket koriandrit. Tõsta peale teine mõlemalt poolt küpsetatud tortilla ning kuumuta quesadilla't mõlemalt poolt, kuni täidis on kuuma saanud ja juust sulama hakanud. 


Valmista nii kõik quesadilla'd. Serveerides lõika kääridega (Just täpselt! Parim nipp üldse, kuidas neid lõigata!) quesadilla'd neljaks või kuueks sektoriks. Serveeri soojalt.


Veidi väiksematelt laiuskraadidelt ka muusikat. Soha ja nende tuhat sammu ehk "Mil Pasos".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar