4.7.17

Rabarberi juustukook


Viimane hapupiimane toorjuustune rabarberikook sel aastal! Sain veel viimaseid siredaid varsi õe aiast ning kuhu mujale neid veel paremini susata kui mitte toorjuustukooki? Kel veel noori ning värskeid rabarbereid aias leidub, kasutage võimalust veel viimaseid kooke küpsetada! Tavaliselt loetakse jaanipäeva rabarberihooaja lõpuks, pärast mida on rabarberivartes liialt oblikhapet, et neid kasulik süüa oleks. Aga kuna kevad jõudis sel aastal aedadesse palju hiljem, siis mõnel pool on see kevadine vitamiinipomm veel igati heas vormis. 






Nagu juustukookidega ikka, on nad parimad kui on saanud üleöö jahedas seista. Mõni kord tundub see maailma ebaausaim asi, kui kodu on head koogilõhna täis ning keegi ütleb, et "ei, selle nüüd paneme külmkappi", aga teisalt on juustukoogid hästi mugavad magustoiduks valida, kui külalised on tulemas. Siis saab eelmisel õhtul rahulikult koogi valmis teha - ega siin suurt kunsti ei ole, asjad kokku segada ja ahju visata - ning siis on õigel päeval, kui käed-jalad on muid töid täis, kook vaja ainult külmkapist välja võtta ning lahti lõigata. 


Ikka on ju juhtunud, et kui külalised on kohe-kohe saabumas, on veel tuhat asja teha ning siis veel kooki küpsetama hakata tundub viimane lollus. 


Kunagi tudengiaegadel, kui igapäevatoimetused ei lasknud korteril 100% korras kogu aeg olla, aga külalisi käis tihti, töötasime kiirkoristuse peensusteni välja. Teate ju küll seda, kui 10 minutit on ainult aega, et tuba presentaabliks võluda? Pearõhk läks vannitoale: kraanikauss lapiga puhtaks, ja siis salarelv: peegel ja segisti kiirelt läikima tõmmata. Kui astud vannituppa ning peegel särab vastu ning kraani pealt võid oma tedretähne lugeda, siis teeb see üldmulje päris kobedaks. Elutoas kiirelt lahtised asjad kappi lükata, köögis kohv tõmbama panna ning voilà, külaliste võõrustamine võib alata!





Koogil on mahlane toorjuustu-kohupiimatäidis ning gluteenivaba riisijahust põhi. Kui soovid, võid sama koogi ka nisujahuga teha või küpsiseid+võid juustukoogi põhjaks kasutada. Kindlasti ära jäta vaniljet ega kardemoni koogist välja - need töötavad rabarberiga imeliselt. Kui kasutad 24-cm või 26-cm suuremat vormi, võid täidiseained kahekordistada ning küpsetusaega veidi pikendada, saad kena kõrge koogi.





Rabarberi toorjuustukook

20-cm vorm

Gluteenivaba koogipõhi:
  • 50 g võid
  • 125 g riisijahu
  • 1 sl suhkrut
  • 1-2 sl külma vett
Täidis:
  • 200 g toorjuustu
  • 200 g (vanilje) kohupiimapastat
  • 50 g suhkrut (või lusikake rohkem, kui kasutad maitsestamata kohupiimapastat)
  • 2 muna
  • o,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 3 kupart kardemoni
  • ühe rammusa sidrunisektori mahl
  • 3-4 keskmist vart rabarberit


Sega jahu suhkru ja võiga blenderis puruks, lisa vähehaaval vesi, kuni tainas kokku hakkab. Suru küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ning pane külmkappi ootama. Samal ajal valmista täidis. Purusta kardemoniseemned uhmris peeneks. Sega toasojad toorjuust, kohupiim, suhkur, vanilje ja kardemon. Viimasena klopi sisse munad ning sidrunimahl. 


Torgi tahenenud põhi kahvliga auguliseks ning eelküpseta 160 kraadi juures pöördõhuga või 200 kraadi juures tavarežiimil umbes 10-15 minutit, olenevalt ahjust, kuni põhi on pealt helekuldne. Vala peale täidis, keera ahi tavarežiimile ja 175 kraadi juurde ning küpseta kooki umbes 30 minutit. 


Koori ja lõika rabarber pikuti peeneteks ribadeks. Keeda rabarberit 2-3 minutit, et varred pehmeneksid ning neid parem koogile sättide oleks, nõruta ning lase veidi jahtuda. Võta kook ahjust ning säti peale rabarber. Küpseta veel umbes 10 minutit. Lase avatud ahjuuksega veidi jahtuda ning tõsta toatemperatuurile. Jahtunud koogil lase enne serveerimist külmkapis üleöö seista.


Mélanie Pain ja tema "Bye Bye Manchester".







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar