7.11.17

Oliiviõliga lihtne kodugurmee: ürdi-küüslauguoliivid


Oliiviõliga on mul ikka veel kahe vinna vahel suhe. Ühelt poolt loomulikult ma tean, et oliiviõli on kasulik ning tõesti hindan hea õli puhast maitset, kuid teisalt ei tõuse mu käsi koduköögis küll veel oma suppe ja muid toite ohtra õliga üle ujutama, nii nagu seda vahemeremaades tehakse. 




Poolvalmis oliivid naabri aias


Käisin nüüd sooja hooaja lõpus veel nädalakese Horvaatias - võin oktoobri lõppu igati reisiks sinna soovitada! Turistihordid on läinud, kuid ilm veel päeviti suviselt soe. Isegi ujuma jõudsime ning ei hakka kohalikest mereandidest rääkimagi... Puudel punasid küpsed mahlased granaatõunad ning turuletid olid hurmaasid ning mandariine juba täis. Olles igati esinduslik vahemeremaa, siis on ka Horvaatias oliivikasvandus au sees ning igat söögi- ja köögilauda kuldab väärt nektarit täis pudel. Oliivid oksadel veel minu reisi ajal valmisid, kuigi ühe puu all kesk linnatänavaid oleval ringteel nägin juba korjeaktsiooni ka -  ikka lina puu alla ning siis puud raputades ja oksi susates kukutati oliive linale, et nad pärast ühe liigutusega kokku tõmmata.


Ühes pisikeses restoranis, kus käisime, oli avatud köök ning käsi südamel, igasse köögist väljuval taldrikul oli kokkuvõttes vähemalt pool klaasi oliiviõli - kala praadides, köögivilju grillides, lõpuks veel helde käega peale niristades... Minu karpidel ja supil samuti, ning õli andis toidule vapustava maitse! Siiski, seal seda nautides ei usu, et nüüd Eestis tagasi ma ka enda kõrvitsasupile lisaksin kaussi pool klaasikest õli... Ühe vabandusena võin veel välja tuua, et eks siin ongi kvaliteetset ja head õli keeruline leida. 


Oliiviõli on nüüdseks vast juba iga tubli koka köögis alati olemas. Poest leiab kümneid erinevaid oliiviõli pudeleid, alates light õlidest (what?) kuni eri nimede taha peidetud jäägiõlideni, õnneks vahele extra virgin külmpressi õlisid ka. Mul on tavaliselt kodus kaks õlipudelit - üks küpsetamiseks ning teine kvaliteetne salatiõli, mida ma sooja toidu valmistamisel ei kasuta, aga niristan salatikastmetesse või toidule enne lauale panemist. Esimese õli ostan poest, aga teise "erilise ja hea" õli üritan kelleltki osta, kes seda otse maale toob. Näiteks Tallinnas Kalamajas elab üks tore sitsiillane Giuseppe, kes Eestisse oma perekonna valmistatud õli toob ja siin seda gurmaanidele Peppe Õil nime all edasi müüb.  



Peppe õil oliiviõli leidis tee ka pestosse. Klõpsu tegi Merilin Mandel.

Post scriptum selle pesto juurde, et parimast parima värske oliiviõliga kannmikseris pestot ei tasu teha. Kiiresti liikuv tera lõikab õli nii karmilt, et see võib mõru maitse juurde saada. Uhmriga pestot tehes aga on hea õli parim asi üldse! 


Veel üks tore asi, mida hea oliiviõliga soovitan teha, on maitsestatud oliivid. Teate ju küll neid lahtiselt müüdavaid hirmkalleid gurmee oliive? Erinevates õlides ja mis iganes lisanditega? Tore asi selle juures on, et neid saab väga kergelt ka ise kodus teha! Osta võid kõige tavalisemaid odavamaid oliive, neile kvaliteetse oliiviõliga marinaad peale teha ning juba paari tunni pärast, ideaalis järgmisel päeval, on sul endal uhked suupisted lauale seada. #kodugurmee.


Lemmikud ürtidega küüslauguoliivid


  • 1 à 300 g konserv neid kõikse tavalisemaid odavamaid oliive
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 tl tüümiani või kuivatatud üride segu, nt herbes de provence'i
  • umbes 0,5 dl hääd külmpressi oliiviõli
  • näpuotsatäis soola
  • mõned keerud musta pipart
  • 1 keeratava kaanega purk

Koori küüslauk ja vajuta noaküljega katki, et võimalikult palju mahla kätte saada. Seejärel haki lauk ning vala koos õli, ürtide, näpuotsatäie soola ja vähese purustatud pipraga purki. Sega läbi ning vala juurde sõelal loputatud ja paberrätiga kuivatatud oliivid. Keera purgile kaas peale ning raputa tugevalt läbi, et kõik oliivid marinaadiga kokku saaksid. 





Pane purk seisma ning poole tunni pärast (või tunni pärast, millal meelde tuleb) raputa uuesti läbi ning nüüd pane purk kaanele seisma. Mõne aja pärast keera purk jälle õiget pidi ning pane jahedasse marineeruma. Kui soovid oliive samal päeval serveerida võid purgi ka toatemperatuurile jätta. Kui aga järgmisel päeval, siis pane purk külmkappi. Oliivid tahaksid vähemalt 4-5 tundi marineeruda, et mõnus küüslaugune maitse kätte saada ning purgis õlis seisavad vabalt ka mitu nädalat. Enne serveerimist loksuta veel kord läbi ning kalla ilma marinaadita kaussi - alles jäänud maitseõli võid kasutada salatikastmena või bruscette katteks. Serveeri suupistelaual hea ja paremaga. :)


Vahemerelistel rütmidel jätkates, Calle 13 ja nende "La vuelta al mundo"





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar