19.12.17

Takod avokaado-krevetisalsaga


Hurraa, palju õnne mulle ja Jazzino blogile! Tänane on nimelt uhke ja ümmargune kolmesajas postitus siinmail! :)


Avokaadod on hetkel poodides suurepärases vormis ning kuna enda aiast niikuinii midagi värsket haarata pole, siis on just nüüd parim aeg väljamaa hooajalisest küpsusest viimast võtta. Kes ütles, et talvel peaks ainult sooja ja tummist pikalt haudunud praadi sööma? Kui need taco'd peaksid sousti ja kartuliga kõrvuti laual olema, siis ega see valik, mida võtta, mida jätta, liiga keeruline ei saa olema...





Vanus võiks ju eeldada, et ma olen kõigele uuele avatud ning kohanen hästi, aga no vot üks asi, millega on mul ikka raskusi, on eesti keele muudatused. Kõik laen-, võõr-, uudis- ja värdsõnad on minu peas ikka veidi teistes kategooriates kui EKI lehel, ning uusi mugandusi ei ole mul üldse kerge omaks võtta. Nostalgia ja vanamoelisus ujub alati pinnale, kui peab liialt harjumuspäraseid sõnu muutma hakkama. Ei, loomulikult peabki keel arenema ning lõputult võõrsõnade kasutamisel enda vasted leida on igati tubli initsiatiiv! Lihtsalt ma isiklikult olen natu aeglasem nendega sõbraks saamisega. Nii ei leia siit postitusest ühtki takot, kuigi EKI keeleabi soovitab just sellist eestipärast varianti neist täidetud leivataskutest kasutada. Hetkel on see haav veel liiga värske ja jään ikkagi võõrapärase kursiivis taco juurde, ükskõik, et seda iga kord tüütu kirjutada on - otsi seda kursiivi ja siis veel need ülakomad... Ilmselt aeg parandab kõik ja aasta pärast takotan ringi, mis hirmus, aga no vot hetkel on veel liiga võõras ja ei sõrm paindu seda kirja panema.


Taco'd ise said aga ausad - ohtralt maitset ning tasakaalus tekstuuri. Avokaado pehmus salati krõmpsu ning kreveti mahlasusega, kõike seda kinni hoidmas mõnus maisileib. Kel viitsimist ise taco taskuid tegema hakata pole (nagu minul üheksal juhul kümnest), võib vabalt ka poest ostetud taco ümbriseid kasutada. Umami lehel on näiteks hirmus vahvad rohelised kaktusega ja pea mustad sinise maisi tortiljad müügil, millest saab toredad taco'd vormida.





Avokaado-krevetisalsaga taco'd 

5 tk

Taco-ümbrised:
  • 2 dl masa harina't ehk lubiveega töödeldud maisijahu
  • 1,5 dl kuuma vett (kraanivett)
  • 0,5 tl soola
Salsa:
  • 2 avokaadot
  • pool mangot
  • 1 väike punane sibul
  • 150 g keedetud krevette
  • soola
  • pipart
  • pool tl tšillihelbeid
  • Ühe laimi mahl ja riivitud koor + 1 laim serveerimiseks
  • paar lehte jääsalatit

Kõigepealt valmista taco-ümbrised siin blogis ka varem ilmunud maisitortiljade põhiretsepti järgi. Sellest kogusest saad 5 ümbrist. Sega jahu soolaga ning lisa vesi. Sõtku tainast paar minutit, kuni see hakkab käte küljest lahti ning muutub plastiliini sarnaseks. Kata kauss kilega ning jäta tainas pooleks tunniks puhkama. Võta umbes golfipalli suurune tükk tainast, veereta ümaraks ning suru veidi lapikuks. Aseta taignapall kahe kile vahele ning suru potipõhjaga taignapall nii õhukseseks, kui jaksad. Võid ettevaatlikult kasutada ka taignarulli, et ketas laiemaks saada. Võid kõik tortiljad nii valmis teha ning alles siis küpsetama asuda, või samal ajal pressida ja küpsetada. Hoia mõlemal juhul juba valmis pressitud taignakettad puhta niiske rätikuga kaetult, et nad ära ei kuivaks. Valmis tortiljad painuta kohe pannilt tulles u-kujuliseks taskuks ning jäta toe najale (näiteks kahe tassi vahele lõikelauale) kuivama. Järjest uued tortiljad võid eelmiste kõrvale panna, nii et nad reas kuivaksid, tass mõlemas otsas.


Salsa jaoks koori ja haki sibul poolikuteks rõngasteks. Poolita ja puhasta avokaado, lõika mangol üks põsk ära. Tükelda mõlemad viljad ning lisa kaussi. Vala peale poole laimi mahl ja riivitud koor. Maitsesta soola, pipra ja tšillihelvestega ja sega läbi. Viimasena sega sisse krevetid. Lõika eraldi kaussi jääsalat peeneteks ribadeks ning sega ülejäänud laimimahlaga. Serveerimisel pane taco-ümbrisesse veidi jääsalatiribasid, sinna peale avokaado-krevetisegu ning kõige peale keeruta veel veidi musta pipart. Serveeri kohe koos laimiviiludega. 


Kõlarisse Slackwax'i "Close To My Fire".





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar