10.12.17

Tatrajahust pehme piparkook toorjuustuglasuuriga


Imekaunist teist adventi kõigile!

Minu sisemine kompass on sel sügistalvel täieslikult segadusse aetud. Just jõuan end lumise talvega ära harjutada (kurvidesse jõudes võtan jalutades hoo maha, prilliklaase puhastan uksest sisse astudes automaatselt, kodust ilma akulaadijata pikemaks ajaks ei välju), kui hommikul jälle tervitab aknast roheline murulapp, tänaval jalutab mööda shortsides mees (true story, aga tema vabanduseks: vaatas vaeseke otsiva turistipilguga ringi ning sääred paistsid juba sinakat tooni). Ja jälle tuleb end tagasi sügislainele lülituda. Aga samas, kalendrist vaatab vastu advendipühapäev? Oeh, tahaks kas üht või teist, aga mitte seda edasi-tagasi ümberharjumist. Lumine ja külm talv oleks tore, kuid kui aus olla, siis ka kuiv pikaleveninud sügis nii halvasti ei kõla. Niikuinii saame seda külma hooaega kuni maikuuni nautida. 






Kodukaunistus sai sel aastal minimaalne - natuke tuledeketti toppisin nõukaaegsetesse piima-koorepudelitesse ning tala otsas ripub klaasist täheke. Küünlaid põletan niikuinii igal hooajal, nii et need erilist pühademeeleolu ei tekita - vana hea tuttav leek. Üks asi, millega mööda ei saa panna ning igal aastal töötab veatult, on aga köögist imbuv vürtsikas küpsetuslõhn. (Okei, mis imbumisest siin rääkida - avatud köögist lööb lõhn täies hiilguses ilma mingi viivituseta igasse toanurka, ei mingit vaikset imbumist!) Ja pühademeeleolu nagu naks kodus! Ükskõik, mida ilmateade sellest arvab. :)


Jah, advendiaeg lausa nõuab koju küpsetuslõhna, ning kui ahju nädalavahetusel üldse sisse ei lükka, siis tundub, nagu midagi oleks nihu läinud. Lemmik krõbedate piparkookide retsept on mul just tatrajahust, ning see pähkline (ja gluteenivaba) jahu ka pehmesse piparkooki panna tundus igati õige mõte. Kook saab mahlane ning parajalt vürtsikas, toorjuustuglasuuri ära kindlasti unusta riivitud sidrunikoort panna, et hapukas nüanss maitseid kenasti tasakaalustaks. Kui pohli koogile pole parajasti külmast võtta, siis sobivad ka teised hapud marjad, või võid need üldse ära jätta - pehme jõulukeeks tuleb väga hea ka nii. 





Tatrajahust pehme piparkook toorjuustuglasuuriga



kas 24-cm ümmargune või vastav nelinurkne vorm

Pehme piparkook:
  • 100 g võid
  • 100 g suhkrut 
  • 2 sl tumedat suhkrusiirupit 
  • 1 tl vanillisuhkrut 
  • näpuotsatäis soola 
  • 2 muna 
  • 2 dl tatrajahu 
  • 0,5 tl küpsetuspulbit 
  • 1 tl soodat 
  • 100 g maitsestamata jogurtit (võid asendada ka hapukoore või keefiriga)
  • 2 sl vürtside segu: jahvatatud kaneeli, jahvatatud ingverit, purustatud kardemoni, jahvatatud nelki, veidi muskaatpähklit...
  • mõned keerud musta pipart (ega ta niisama piparkoogi nime kanna!)
Toorjuustuglasuur:
  • 100 g toorjuustu
  • 1 sl võid
  • 25 g tuhksuhkrut
  • ühe väikese või poole suure sidruni riivitud koor
  • kaunistuseks pohli või muid hapusid marju ja kaneeli

Vahusta toasoe või suhkru ja siirupiga ning lisa ükshaaval vahustamist jätates munad. Kui tahad ise siirupi kõrvetada, siis nami-namis on selle kohta hea õpetus. Sega vürtsid jahu ja küpsetuspulbri-soodaga. Lisa munasegule osa jogurtit, sega ühtlaseks, siis pool jahust, jälle sega ühtlaseks, siis ülejäänud jogurt ning viimasena ülejäänud jahu. Sega tainaks ning vala küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni koogi keskele torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase jahtuda, kaunista glasuuri ning marjade ja/või kaneeliga. 



Glasuuriks klopi toesoojad toorjuust ja või sõelutud tuhksuhkruga ühtlaseks, lisa sidrunikoor. Alusta väiksemast kogusest tuhksuhkrust ja lisa juurde, kuni saad sobiva konsistentsiga glasuuri. Jahedas glasuur taheneb.

Kõrvailuks "Out of Time Man" Mano Negralt.










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar