31.1.18

Kergemad pühad! Vastlataskud ehk profitroolinupsud jogurtikreemiga


Väikesed tuuletaskud ehk profitroolid on ilusad ampsud, mida on hea serveerida kas erinevate soolaste täidistega suupisteks või mõne magusa sisu, näiteks vaniljekreemiga, hoopis magustoidulaual. 



Miks mitte nüüd vastlate ajal tavalise sai + vahukoor asemel katsetada hoopis väikeste tuuletaskutega, mis mahlasust saamas mahedast jogurtikreemist? Ning kes tahab, see võib loomulikult ka pohlamoositäpsu "kuklisse" lisada. Kõht ütleb aitäh ning laual näevad nad lihtsalt imearmsad välja.





Paljud keedutaigna retseptid kasutavad taina baasiks piima-vee segu, et taskud tuleksid kuldsema värviga ning maitsekamad, kuid klassikaline tainas kasutab ainult vett. Piimaga tainas jääb ka veidi pehmem, sest piim takistab gluteenil tugevaid sidemeid moodustamast ning seega muudab taina struktuuri vabamaks. Samas, ainult veega valmistatud tainas kerkib kõrgemaks ja taskud jäävad krõbedamad. Soovitan igal tuuletaskufännil mõlemad variandid, nii ainult vee kui ka vee-piima seguga läbi proovida ning oma lemmiku juurde jääda. Mulle endale meeldib piimaga valmistatud pehmem ning maitseküllasem variant rohkem. 



Nii soolaste kui ka magusate tuuletaskute jaoks kasutan sama retsepti (vahel ka suhkru täiesti ära jättes, kuid tavaliselt ka soolaste jaoks seda näpuotsaga lisades), mille leidsin Jacguy Pfeifferi ja Martha Rose Shulmani "The Art of French Pastry" raamatust.





Klassikalist keedutainast ei ole keeruline teha ning valmis taskud pakuvad suurepärast baasi paljude retseptide jaoks. Näiteks suured ümarad on ideaalsed kohupiimaga täitmiseks, piklikud taskud ehk ekleerid on imemaitsvad näiteks kondiitrikreemiga täidetuna ning pealt šokolaadivaabaga üle tõmmatult. Väikesed taskud profitroolid on soolase täidisega vaieldamatud suupistelaua staarid (näiteks soolalõhe-toorjuustukreemi ja kurgiviiluga, juustu-küüslaugu määrde ja salatilehega või hoopis tuunikalavahu ja kapparitega). Magusa ringi pilgupüüdjad on profitroolid nii vaagnal reas kui ka croquembouche'i torniks sätituna. Muide, prantslased ise tänapäeval seda magustoitu croquembouche'iks ei kutsu, vaid hoopis pièce montée'ks (mis võiks rohmakas tõlkes olla kõrge üllitis). Sama väljendit kasutatakse neil aga ka mitmekorruselise tordi jaoks, nii et segaduse vältimiseks on croquembouche minu meelest talle igati hea nimi.



Peale meitel tuntud ekleeride ja kohupiimataskute saab keedutainast teha ka näiteks St. Honoré'd (keedutainaga kaetud lehttainaring, mida pealt ääristavad karamellkattega tuuletaskud, keskelt täidetud kreemiga), Paris-Brest kooki (keedutainasõõr, mis on pooleks lõigatud ning pralineekreemiga täidetud), religieuse'e ehk nunnakoogikesi (nagu tuuletasku lumemmed, kus suuremale taskule on väiksem peale asetatud, täidetud kreemiga ning kaetud šokolaadiglasuuriga, "kraeks" vahukooretupsud), gougère'e, millele on Nami-Namis kena eestikeelne nimetus juustusõbra tuuleoad leitud, ...ja nimekiri läheb pikalt edasi.






Vastlataskud ehk profitroolid jogurtikreemiga

umbes 50 ampsukat ehk 2 plaaditäit profitroole

Keedutainas:
  • 120 g piima
  • 140 g vett
  • 110 g võid
  • 1 tl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 140 g nisujahu
  • 220 g muna (umbes 4 suurt muna)
Jogurtikreem:
  • paksu maitsestamata kreeka jogurtit (minu lemmik on Alma oma)
  • veidi suhkrut
Serveerimiseks:
  • tuhksuhkrut
  • pohlamoosi

Kuumuta potis vesi, piim, või, sool ja suhkur keemiseni. Sõelu eraldi kaussi jahu. Kui või on sulanud, võta pott tulelt ja lisa ühe korraga kogu jahu. Sega samal ajal hoolega vispeldades, kuni jahu on segunenud. Tõsta pott tagasi tulele ja sega hoolega paar minutit, et taignast niisukus välja kuumutada. Võta pott tulelt ning lase taignal veidi jahtuda, et munad lisades tükki ei läheks. Mune on mugav miksriga lisada. Mikserda tainast nii 5-10 sekundit ning siis lisa ükshaaval juurde munad, enne iga uue muna lisamist tainas korralikult ühtlaseks mikserdades. Loomulikult võid seda ka käsitsi teha. Valmis tainas peaks olema paks ja läikiv. 


Pane tainas kondiitrikotti ning pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed. Võid profitroolid ka kahe lusika abil vormida. Tee sõrmeots märjaks ning vajuta kuhjadel tekkinud teravad tipud alla - nii tulevad tuuletaskud ühtlasema kupliga. 



Vasakul niiske sõrmega ühtlaseks vajutatud nupsud


Küpseta profitroole 200 kraadi juures pöördõhuta umbes 10-12 minutit, kuni tainas on kerkinud ja tuuletaskud pealt kuldpruunid. Siis alanda kuumus 160 kraadini ning küpseta veel nii 25-45 minutit, olenevalt sellest, kui suured taskud tegid. Minu ahjuga saab 1 pannitäis väikeseid profitroole 12+25 minutiga kenasti valmis.


Lõika taskutel mütsike maha, et vastlakukli välimus saada. Sega jogurt vähese suhkruga ning pritsi või tõsta lusikaga vahetult enne serveerimist tuuletaskutesse. Lisa ka törts hapukat moosi, kui oled moosiparteist, ning  vajuta müts taskutele peale. Viimaseks sõelu vastlataskutele veidi tuhksuhkrut - eriti mugav on seda teha teesõelaga. Ja  voilà, ongi valmis!


Muusikat ka. Junip - "Your Life Your Call". José Gonzalese uus duo, selles laulus veidi Depeche Mode'ilike tumedate toonidega. Sobib José muidu akustilistest lauludest tuttava maheda häälega üllatavalt hästi.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar